Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Het woondilemma: langer thuis wonen of verhuizen?

Geschreven op zondag 16 juli 2023 door Dominique

Langer thuis wonen of verhuizen? Het is een vraag waar mensen tegen aan lopen als ze nadenken over hoe ze later willen wonen. Uiteraard valt er voor beide keuzes wat te zeggen, maar ligt het vooral per situatie wat de beste keuze is.

Tegenwoordig is het mogelijk om zelfstandig te blijven wonen, ook als de gezondheid achteruitgaat. Soms zijn dan woningaanpassingen nodig. In andere gevallen is verhuizen naar een geschikte woning de beste optie. Hieronder lees je meer over wanneer iemand kiest voor langer thuis wonen of verhuizen. 

Waarom mensen kiezen voor langer thuis wonen 

Er zijn verschillende redenen waarom men ervoor kiest om langer thuis te wonen. Een reden die vaak voorbijkomt is het sociale contact in de omgeving. Je hebt vrienden en buren in de omgeving waar je op kunt rekenen. De omgeving is vertrouwd. Als je verhuist, is het vaak lastiger om het contact te onderhouden.  

Zelfstandigheid en keuzevrijheid worden ook vaak genoemd als voordelen van het langer thuis wonen. Als je al lang in je koopwoning woont, dan zullen de woonlasten laag blijven. Ook bepaal je zelf welke woningaanpassingen er gedaan moeten worden aan het huis. Daarnaast hoef je geen afscheid te nemen van spullen. Als je naar een seniorenwoning verhuist, ga je vaak kleiner wonen. En dat betekent dat je niet al je spullen kunt meenemen. Toch heeft verhuizen naar een kleinere woning ook voordelen. Klik hier om meer te lezen over de voordelen 

Waarom mensen kiezen voor verhuizen 

Eén van de meest voorkomende redenen om te verhuizen, is de staat van de huidige woning. Deze is bijvoorbeeld te groot, heeft (veel) trappen of is slecht toegankelijk met een rollator. Als je verhuist, dan kan je kijken naar een gelijkvloerse seniorenwoning met een ruime, aangepaste badkamer en een balkon in plaats van een grote tuin.  

Er is vaak ook een emotionele reden om te verhuizen. Zo kiezen mensen ervoor om dichter bij de kinderen en kleinkinderen te wonen of op een plek waar meer voorzieningen in de nabije omgeving te vinden zijn. Persoonlijke redenen zijn vaak de doorslaggevende factor bij een verhuizing. Een verhuizing kan een grote klus zijn. Lees hier meer over wat er komt kijken bij een verhuizing. 

Of je langer thuis blijft wonen of ervoor kiest om te verhuizen: het is erg persoonlijk wat voor jou de beste keuze is. Zet alle voor- en nadelen op een rijtje en maak vanuit daar keuzes. 

Themaboeken langer thuis wonen en verhuizen

Om je inzicht te geven in de mogelijkheden en je te helpen bij je oriëntatie en keuzes, hebben we themaboeken samengesteld waarbij relevante informatie en inspirerende verhalen te vinden zijn van anderen. De themaboeken zijn gratis te downloaden via onderstaande button.

Download gratis de themaboeken

 

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief