Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Het woondilemma: langer thuis wonen of verhuizen?

Geschreven op donderdag 10 maart 2022 door Dominique Jeremias

Langer thuis wonen of verhuizen? Het dilemma onder senioren. Uiteraard valt er voor beide keuzes wat te zeggen, maar ligt het vooral per situatie wat de beste keuze is. Tegenwoordig is het mogelijk om zelfstandig te blijven wonen, ook als de gezondheid achteruitgaat. Soms zijn dan woningaanpassingen nodig. In andere gevallen is verhuizen naar een geschikte woning de beste optie. Wanneer kiest men ervoor om langer thuis te wonen? En wanneer kiest men voor verhuizen?

Waarom men kiest voor langer thuis wonen 

Er zijn verschillende redenen waarom men ervoor kiest om langer thuis te wonen. Een reden die vaak voorbijkomt is het sociale contact in de omgeving. Men heeft vrienden en buren in de omgeving waar ze op kunnen rekenen. De omgeving is vertrouwd. Als je verhuist, is het vaak lastiger om het contact te onderhouden.  

Zelfstandigheid en keuzevrijheid worden ook vaak genoemd als voordelen van het langer thuis wonen. Als je al lang in je koopwoning woont, dan zullen de woonlasten laag blijven. Ook bepaal je zelf welke woningaanpassingen er gedaan moeten worden aan het huis. Daarnaast hoeft men geen afscheid te nemen van spullen. Als je naar een seniorenwoning verhuist, ga je vaak kleiner wonen. En dat betekent dat je niet al je spullen kunt meenemen. Toch heeft verhuizen naar een kleinere woning ook voordelen. Klik hier om meer te lezen over de voordelen 

Waarom men ervoor kiest om te verhuizen 

Eén van de meest voorkomende redenen om te verhuizen, is de staat van de huidige woning. Deze is bijvoorbeeld te groot, heeft (veel) trappen of is slecht toegankelijk met een rollator. Als men verhuist, dan kan men kijken naar een gelijkvloerse seniorenwoning met een ruime, aangepaste badkamer en een balkon in plaats van een grote tuin.  

Er is vaak ook een emotionele reden om te verhuizen. Zo kiest men ervoor om dichter bij de kinderen en kleinkinderen te wonen of op een plek waar meer voorzieningen in de nabije omgeving te vinden zijn. Persoonlijke redenen zijn vaak de doorslaggevende factor bij een verhuizing. Een verhuizing kan een grote klus zijn. Lees hier meer over wat er komt kijken bij een verhuizing. 

 

Of je langer thuis blijft wonen of ervoor kiest om te verhuizen: het is erg persoonlijk wat voor jou de beste keuze is. Zet alle voor- en nadelen op een rijtje en maak vanuit daar keuzes. Heb jij al nagedacht over jouw woontoekomst?  

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief