Terug home Informatie & inspiratie Actueel Langer thuis wonen met ondersteuning; waar kunt u terecht?

Langer thuis wonen met ondersteuning; waar kunt u terecht?

Geschreven op donderdag 11 februari 2021

Langer zelfstandig thuis wonen is de wens van veel senioren. Op een gegeven moment komt er een moment dat er wellicht hulp of ondersteuning nodig is. Waar kunt u dan terecht?

Hulp met de praktische zaken via de gemeente 

Bij uw gemeente kunt u terecht voor hulp via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). U kunt gebruik maken van de Wmo als u niet (meer) optimaal mee kunt doen aan de samenleving. De gemeente kunt u helpen door naar mogelijkheden te kijken als woningaanpassingen, huishoudelijke ondersteuning, extra begeleiding in het dagelijks leven, dagopvang of bijvoorbeeld kortdurende zorg.  

Om langer thuis te blijven wonen zijn er soms aanpassingen in het huis nodig. Dit mag niet altijd zomaar. U kunt toestemming vragen aan uw verhuurder, maar de verhuurder is niet verplicht om hieraan mee te werken. U kunt ook Wmo aanvragen bij de gemeente. Met deze vergoeding kunt u aanpassingen in uw huis doen. Wanneer de aanpassingen in uw huis worden gedaan via de Wmo, is toestemming niet nodig. Lees in dit artikel meer over de Wmo en hoe u het regelt. 

Wijkverpleging via uw huisarts 

Ook de huisarts kan helpen wanneer u langer thuis wilt wonen.  Zo kan de wijkverpleging ingeschakeld worden als dat nodig is. Onder wijkverpleging vallen verpleegkundige handelingen zoals wondverzorging, klaarzetten van medicijnen, stomazorg en katheteriseren. Maar ook Assistentie bij de Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) valt onder wijkverpleging. Zij helpen meer in het dagelijks leven. Zo kunnen zij helpen bij het aan- en uitkleden, douchen of andere verzorging.  

In de meeste situaties wordt deze zorg vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. 

Financiële hulpmiddelen 

Woont u niet in een huurhuis maar in een koophuis? Dan zijn er verschillende wegen om financiële ondersteuning te krijgen voor bijvoorbeeld het laten aanpassen van uw huis. U kunt de adviseur van uw bank vragen om uw mogelijkheden te bekijken.  

Eén van die mogelijkheden zou een hypotheek kunnen zijn. Met die hypotheek kunt u de overwaarde van uw huis opnemen. Met dat geld kunt u vervolgens de nodige aanpassingen doen. Ans maakte gebruik van een hypotheek zoals deze. Lees hier over de ervaring van Ans. 

Hulp bij het vinden van passende zorg 

Een mantelzorgmakelaar kan een mantelzorger werk uit handen nemen. Via Woonz.nl kunt u terecht bij Kalinka Kester. Zij is Woonz-adviseur en mantelzorgmakelaar. Bij haar kunt u terecht met vragen over zorg, wonen, inkomen, werk en welzijn, wetten, regels en verzekeringen. Via deze pagina leest u meer er over en kunt u een afspraak maken. 

 

Zelf oriënteren op welke zorg bij u past? Op Woonz.nl vindt u een breed aanbod van producten en diensten die u kunnen ondersteunen. Bekijk ze hier. 

Interessante links bij dit artikel:

Stagiair Woonz.nl

Regelmatig komen stagiairs het team van Woonz.nl versterken. Zij interviewen o.a. senioren voor de rubrieken ‘Binnenkijken bij’ en ‘Met pensioen en toen’. Voor meer info over stageplekken bekijk dan deze pagina.