Hulp met de praktische zaken via de gemeente
Bij de gemeente kun je terecht voor hulp via de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). Je kunt gebruik maken van de Wmo als je niet (meer) optimaal mee kunt doen aan de samenleving. De gemeente kan je helpen door naar mogelijkheden te kijken als woningaanpassingen, huishoudelijke ondersteuning, extra begeleiding in het dagelijks leven, dagopvang of bijvoorbeeld kortdurende zorg.
Om langer thuis te blijven wonen zijn er soms aanpassingen in het huis nodig. Dit mag niet altijd zomaar. Je kunt toestemming vragen aan je verhuurder, maar de verhuurder is niet verplicht om hieraan mee te werken. Je kunt ook Wmo aanvragen bij de gemeente. Met deze vergoeding kun je aanpassingen in jouw huis doen. Wanneer de aanpassingen in uw huis worden gedaan via de Wmo, is toestemming niet nodig. Lees in dit artikel meer over de Wmo en hoe je het regelt.
Wijkverpleging via de huisarts
Ook de huisarts kan helpen wanneer je langer thuis wil wonen. Zo kan de wijkverpleging ingeschakeld worden als dat nodig is. Onder wijkverpleging vallen verpleegkundige handelingen zoals wondverzorging, klaarzetten van medicijnen, stomazorg en katheteriseren. Maar ook Assistentie bij de Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) valt onder wijkverpleging. Zij helpen meer in het dagelijks leven. Zo kunnen zij helpen bij het aan- en uitkleden, douchen of andere verzorging.
In de meeste situaties wordt deze zorg vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering.
Financiële hulpmiddelen
Woon je niet in een huurhuis maar in een koophuis? Dan zijn er verschillende wegen om financiële ondersteuning te krijgen voor bijvoorbeeld het laten aanpassen van je huis. Je kunt de adviseur van jouw bank vragen om de mogelijkheden te bekijken. Eén van die mogelijkheden zou een overwaarde hypotheek kunnen zijn. Met die hypotheek kunt u de overwaarde van uw huis opnemen. Met dat geld kunt u vervolgens de nodige aanpassingen doen.