Inhoudsopgave
Gaat u op zoek naar een nieuwe seniorenwoning? Dan is het goed om te weten waar u allemaal op kunt letten. We vertellen over verschillende punten in de onderstaande categorieën:
- Wensen en behoeften in kaart brengen
- Voordat u gaat bezichtigen
- Tijdens het bezichtigen
- Voordat u uw keuze maakt
Wensen en behoeften in kaart brengen
Allereerst is het belangrijk dat u uw eigen wensen en behoeften in kaart brengt. Waar moet de omgeving bijvoorbeeld aan voldoen? Stel uzelf vragen als
- Binnen welke prijsklasse moet de woning vallen: sociale huur, vrije huur, hoger segment? Of heeft u een indicatie?
- Is er een supermarkt in de buurt? En zijn de winkels op loopafstand?
- Stopt het openbaar vervoer in de nabije omgeving?
- Waar is de apotheek?
- Wilt u in een woonwijk wonen? Aan de rand van een woonwijk? Of juist in het centrum?
- Wilt u in een senioren appartementencomplex wonen? In een kleinschalige woonlocatie? Of woonzorgcentrum?
Daarnaast onderscheiden veel woonzorglocaties zich ook op sfeer, culturele grondslag of activiteiten die worden georganiseerd. Als u hiermee bij uw keuze rekening houdt, kunt u ook in uw nieuwe seniorenwoning leven zoals u het gewend bent. En dat zorgt voor een thuisgevoel.
Heeft u uw wensen en behoeften in kaart? Gefeliciteerd! Dit is namelijk een goede eerste stap: u weet wat u wilt en kunt vanuit hier uw zoektocht starten.
Voordat u gaat bezichtigen
Heeft u op Woonz.nl een aantal woningen gezien? Dan is de volgende stap het bezichtigen. Maar voordat u dat daadwerkelijk gaat doen is het belangrijk om onderstaande te onderzoeken bij de woningen:
Voorwaarden voor bewoning
Soms zijn er voorwaarden om een bepaalde seniorenwoning te mogen bewonen. Het kan dan gaan om uw zorgindicatie. Sommige woningen zijn gereserveerd voor mensen met een speciale zorgbehoefte.
Een seniorenwoning kan ook gereserveerd zijn voor sociale huur. Een sociale huurwoning is goedkoper dan een ‘gewone’ huurwoning. Om in een sociale huurwoning te mogen wonen moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Uw inkomen mag bijvoorbeeld niet te hoog zijn. Criteria als leeftijd of medische indicatie kunnen u voorrang geven bij de toewijzing van een sociale huurwoning.
Toegankelijkheid
Let bij het zoeken naar een nieuwe seniorenwoning goed op de toegankelijkheid van de woning en het gebouw. Heeft u een rolstoel of rollator dan is het belangrijk dat deuropeningen breed genoeg zijn en dat er geen drempels zijn. Ook is het van belang dat er een lift is in de woning en in het gebouw, mochten er trappen aanwezig zijn. U kunt natuurlijk ook kiezen voor een gelijkvloerse seniorenwoning. Bekijk gelijkvloerse woningen >
Veiligheid
Als u plotseling zorg nodig heeft, kunt u daar angstig van worden. Het is dan prettig om een veilige seniorenwoning te hebben met een zorg-oproepinstallatie. In een veilige woonomgeving is vaak ook een brand- en inbraakalarm en een deurbel met inbelverbinding. Daarmee ziet u altijd wie er voor de deur staat.
Speciale doelgroepen
Sommige seniorenwoningen bevinden zich in een gebouw of op een afdeling die is gericht op een speciale doelgroep. Dat kan prettig zijn als u religieus bent, een bepaalde overtuiging aanhangt of wilt wonen met gelijk geaarden. Denk bijvoorbeeld aan seniorenwoningen in een katholieke, gereformeerde of Hindoestaanse omgeving. U kunt ook denken aan doelgroepen als vrijmetselarij, roze 50-plus of Rotary/Lions.
Zelfstandigheid
Hoe zelfstandig u kunt en wilt wonen, hangt vaak samen met de hoeveelheid en het soort zorg dat u nodig heeft. In een zelfstandige seniorenwoning heeft u een eigen voordeur. Eigen meubilair is meestal toegestaan en u heeft een keuken voor uzelf. Denk ook aan een eigen deurbel, telefoon- en televisieaansluiting.
Zorg
Afhankelijk van de hoeveelheid en het soort zorg dat u nodig heeft zijn er verschillende mogelijkheden. Let bijvoorbeeld op de nabijheid van de zorg. Is zorg op afspraak voldoende of moet de zorg direct oproepbaar zijn? Soms is het nodig dat de zorg 24 uur per dag direct aanwezig is.
Als u een specifieke aandoening of ziekte heeft, is het prettig om op een plek te wonen waar specialistische kennis aanwezig is. Bijvoorbeeld bij dementie. Bekijk woningen met dementiezorg >
Tijdens het bezichtigen
U heeft al een hoop uitgezocht en gaat de woningen bezichtigen. Waar kunt dan op letten? Wij raden u aan om zeker te letten op:
- Staat van het onderhoud: probeer te letten op de staat van het onderhoud. Vraag eventueel of dit wordt verholpen voordat u de woning in trekt. Het is namelijk fijn om te weten dat u zorgeloos kunt intrekken.
- Bewoners: een woonzorglocatie bestaat vaak uit een grote groep bewoners. Probeer tijdens het bezichtigen een indruk te krijgen van bewoners en de manier waarop zij met elkaar omgaan. Maak eventueel een praatje met één van de bewoners.
- Uitzicht: zit er een terras of balkon bij de woning. Let dan op het uitzicht om te kijken of u hier tevreden over bent.
Ook is het goed om een goed beeld te krijgen van de directe omgeving. Ligt de woonlocatie in een bosrijke omgeving? Aan het park? Of aan het water?
Voordat u uw keuze maakt
Heeft u woningen bezichtigd? Dan is het tijd om een keuze te maken. Loop alle bovenstaande punten door en kijk goed naar de kosten: wat is bij de vaste huurprijs inbegrepen, en wat niet? Welke aanvullende services zijn mogelijk en wat kosten deze? Denk bijvoorbeeld aan boodschappenservice of een klusjesman. Als u goed bekijkt wat bij de huurprijs is inbegrepen en wat niet, komt u niet voor verrassingen te staan.
Heeft u nog punten waar u op let? Laat het ons weten! Wij voegen het graag toe aan dit lijstje.