Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wat komt er kijken bij een verhuizing?

Geschreven op maandag 29 maart 2021 door Woonz.nl

Verhuizen van senioren is een ingrijpende gebeurtenis. Toch hoeft een verhuizing niet te betekenen dat alle leefgewoontes moeten veranderen.

Alles wat u moet weten als u gaat verhuizen naar een seniorenwoning

Als u gaat verhuizen is het belangrijk dat u weet wat de mogelijkheden zijn voor zorg en hulp. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat u een goed beeld heeft over de sfeer en de mogelijkheden voor service, gemak en ontspanning. Zo kunt u een weloverwogen keuze maken en zult u zich sneller thuis voelen in uw nieuwe woonomgeving. Weten welke soort seniorenwoningen er zijn? Klik hier voor een overzicht >

Een eerste kennismaking en bezichtiging

Voordat u naar een nieuwe woning verhuist, is het fijn om te weten wat u precies kunt verwachten. Het kan dan prettig zijn om een bezoek te brengen aan de woningen die u interesseren. Tijdens het bezoek kunt u door een bezichtiging en een kennismakingsgesprek vaak een goed beeld krijgen van de mogelijkheden en de sfeer van de woning en woonomgeving.

Meubels en andere bezittingen

Veel senioren verhuizen vaak van groot naar klein. Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle meubels en bezittingen mee kunnen naar de nieuwe woning. Het is prettig om dan rustig keuzes te kunnen maken over wat u wel en niet wilt meenemen. Er zijn verhuizers die zich speciaal richten op verhuizingen voor senioren.

De verhuizing zelf

Bij een verhuizing naar een verzorgings- of verpleeghuis geldt vaak een verhuisperiode van 6 à 7 dagen. In deze periode kunt u de verhuizing regelen en de woning inrichten. Over het algemeen worden appartementen in verzorgings- of verpleeghuizen ‘woonklaar’ opgeleverd. Soms is het mogelijk om spullen als vitrage en vloerbedekking van de vorige bewoner over te nemen. Bij een verhuizing naar een serviceflat of aanleunwoning bepaalt u over het algemeen zelf de verhuisperiode. De woning wordt meestal kaal opgeleverd. Soms kunt u spullen zoals vitrage en vloerbedekking van de vorige bewoner overnemen.

Een vergoeding voor verhuiskosten

Wanneer u vanwege ziekte, beperkingen of ouderdom naar een aangepaste woning moet verhuizen, kunt u van de gemeente een verhuiskostenvergoeding krijgen. Dat is een geldbedrag voor de kosten die bij een verhuizing komen kijken. Het kan bijvoorbeeld gaan om de kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf. Andere voorbeelden zijn de kosten voor vloerbedekking, gordijnen en verf. Een verhuiskostenvergoeding wordt meestal achteraf betaald. Het is daarom belangrijk om de bonnetjes en rekeningen goed te bewaren.

Aanvragen verhuiskostenvergoeding

Een verhuiskostenvergoeding vraagt u aan bij uw gemeente. Daar kunt u ook informeren wat er precies onder de vergoeding valt. Het is belangrijk om de vergoeding aan te vragen vóórdat u gaat verhuizen. Uw gemeente moet namelijk beoordelen of de woning waarnaar u wilt verhuizen geschikt is. Soms is het ook mogelijk om de eigen woning aan te passen. Dan is verhuizen naar een nieuwe woning niet nodig.

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief