Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wat komt er kijken bij een verhuizing?

Geschreven op woensdag 15 mei 2024 door Woonz.nl

Verhuizen van senioren is een ingrijpende gebeurtenis. Toch hoeft een verhuizing niet te betekenen dat alle leefgewoontes moeten veranderen.

Alles wat je moet weten als je gaat verhuizen naar een seniorenwoning

Als je gaat verhuizen, is het belangrijk dat je weet wat de mogelijkheden zijn voor zorg en hulp. Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je een goed beeld hebt over de sfeer en de mogelijkheden voor service, gemak en ontspanning. Zo kun je een weloverwogen keuze maken en voel je je sneller thuis in een nieuwe woonomgeving. Weten welke soort seniorenwoningen er zijn? > Klik hier voor een overzicht

Een eerste kennismaking en bezichtiging

Voordat je naar een nieuwe woning verhuist, is het fijn om te weten wat je precies kunt verwachten. Het kan dan prettig zijn om een bezoek te brengen aan de woningen die je interesseren. Tijdens het bezoek kun je door een bezichtiging en een kennismakingsgesprek vaak een goed beeld krijgen van de mogelijkheden en de sfeer van de woning en woonomgeving.

Meubels en andere bezittingen

Veel senioren verhuizen vaak van groot naar klein. Dan is het belangrijk om er rekening mee te houden dat niet alle meubels en bezittingen mee kunnen naar de nieuwe woning. Het is prettig om dan rustig keuzes te kunnen maken over wat je wel en niet wil meenemen. Er zijn verhuizers die zich speciaal richten op verhuizingen voor senioren.

De verhuizing zelf

Bij een verhuizing naar een verzorgings- of verpleeghuis geldt vaak een verhuisperiode van 6 à 7 dagen. In deze periode kun je de verhuizing regelen en de woning inrichten. Over het algemeen worden appartementen in verzorgings- of verpleeghuizen ‘woonklaar’ opgeleverd. Soms is het mogelijk om spullen als vitrage en vloerbedekking van de vorige bewoner over te nemen. Bij een verhuizing naar een serviceflat of aanleunwoning bepaal je over het algemeen zelf de verhuisperiode. De woning wordt meestal kaal opgeleverd. Soms kun je spullen zoals vitrage en vloerbedekking van de vorige bewoner overnemen.

Een vergoeding voor verhuiskosten

Wanneer je vanwege ziekte, beperkingen of ouderdom naar een aangepaste woning moet verhuizen, kun je van de gemeente een verhuiskostenvergoeding krijgen. Dat is een geldbedrag voor de kosten die bij een verhuizing komen kijken. Het kan bijvoorbeeld gaan om de kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf. Andere voorbeelden zijn de kosten voor vloerbedekking, gordijnen en verf. Een verhuiskostenvergoeding wordt meestal achteraf betaald. Het is daarom belangrijk om de bonnetjes en rekeningen goed te bewaren.

Aanvragen verhuiskostenvergoeding

Een verhuiskostenvergoeding vraag je aan bij jouw gemeente. Daar kun je ook informeren wat er precies onder de vergoeding valt. Het is belangrijk om de vergoeding aan te vragen vóórdat je gaat verhuizen. Jouw gemeente moet namelijk beoordelen of de woning je naartoe wil verhuizen geschikt is. Soms is het ook mogelijk om de eigen woning aan te passen. Dan is verhuizen naar een nieuwe woning niet nodig.

Meer lezen over het thema verhuizen?
Download gratis het themaboek verhuizen

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief