Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

4 voordelen van verhuizen naar een kleinere woning

Geschreven op maandag 29 april 2024 door Dominique Jeremias

De laatste stap maken in je wooncarrière kan best lastig zijn. Blijf je thuis wonen? Of ga je verhuizen? Verhuizen op hogere leeftijd wordt vaak als moeilijk ervaren. Dit komt enerzijds omdat er veel geregeld moet worden en anderzijds doordat mensen op deze leeftijd vaak het huis verlaten waar zij al tientallen jaren hebben gewoond.

Redenen om te verhuizen

De redenen waarom senioren verhuizen zijn heel divers. Vaak heeft een verhuizing te maken met gezondheidsklachten of de grootte van het huis. Voor sommige mensen voelt het huis, als de kinderen het huis uit zijn, te leeg aan of het lukt niet meer om het hele huis zelf goed te onderhouden. Uiteraard zijn er ook financiële redenen waarom senioren verhuizen. Denk daarbij aan geen of een klein pensioen, of de hoge onderhouds- en energiekosten.

4 voordelen verhuizen naar kleinere woning

Wil je kleiner gaan wonen? Of weet je het nog niet helemaal zeker? Wij zetten een aantal voordelen op een rij en hopen dat dit je keuze makkelijker maakt.

  1. Kosten besparen: of het nu gaat om huurhuizen of koopwoningen; een kleiner huis is meestal goedkoper. Neem bijvoorbeeld de vaste lasten: je hoeft minder kamers te verwarmen en daarmee bespaar je kosten. Als je van een koopwoning naar een huurwoning verhuist, is een ander voordeel dat het onderhoud van de woning niet meer jouw verantwoordelijkheid is. Hiermee bespaar je ook kosten.
  2. Makkelijk schoon te houden: je kunt het je vast wel voorstellen dat als je van een 4-kamerwoning naar een 2-kamerappartement verhuist, je minder werk en inspanning kwijt bent aan het schoonmaken van jouw huis. Dat is erg prettig naarmate je ouder wordt. Zo houd je tijd over voor andere dingen.
  3. Minder spullen nodig: verhuizen naar een kleinere woning betekent ook dat je niet al jouw spullen kunt meenemen. De ruimte is beperkt, maar de woning wordt wel overzichtelijker. Een goede aanleiding om jouw spullen op te ruimen en keuzes te maken.
  4. Goed voor het milieu: als jouw woonruimte kleiner is, gebruik je ook minder energie. Uiteraard is dit goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Zeker als je energie duurzaam opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen.

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief