Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Het belang van respijtzorg

Geschreven op maandag 03 juni 2024 door Dominique

Het is altijd belangrijk om voor jezelf te zorgen, zeker als je voor een ander zorgt. Ben je mantelzorger? Dan is het van belang dat je ook tijd vrij maakt voor jezelf. Respijtzorg is een van de belangrijkste ondersteuningsopties voor mantelzorgers en wordt in verschillende vormen aangeboden.

Waarom respijtzorg belangrijk is

Respijtzorg biedt tijdelijke onderbreking van zorgtaken: het zorgt voor fysieke en emotionele rust. Je hebt tijd om op adem te komen. Als mantelzorger is het ook lastig om evenwicht te vinden tussen de zorgtaken en het eigen welzijn. Respijtzorg biedt de mogelijkheid om tijd te besteden aan andere activiteiten, zoals sociale interactie, zelfzorg en hobby´s. Daarnaast kan een pauze van de zorgtaken de kwaliteit van de zorgrelatie verbeteren: je bent in staat om fris en energiek terug te keren naar zorgtaken, wat de zorgontvanger ten goede komt

Themaboek mantelzorg & wonen

Ben je mantelzorger en wil je meer weten over de mogelijkheden van respijtzorg en het regelen van hulp voor je naaste? In het themaboek mantelzorg & wonen vind je informatie en tips. Download deze gratis via de knop hieronder:

Download gratis het themaboek

Vormen van respijtzorg

Respijtzorg wordt in verschillende vormen aangeboden, zoals dagbesteding voor volwassenen en kortdurend verblijf in een zorginstelling, ook wel logeeropvang genoemd. Ook wordt respijtzorg thuis aangeboden. Dit kan worden verzorgd door zorgprofessionals of door vrijwilligers. Respijtzorg kan worden vergoed vanuit de gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar. Dit hangt af van je situatie. Lees in dit artikel meer over respijtzorg door vrijwilligers of zorgprofessionals en over het financieren van respijtzorg.

Onafhankelijke cliëntondersteuning

Heb je hulp nodig bij het regelen van respijtzorg? Weet je niet waar te beginnen? De onafhankelijke cliëntondersteuner helpt je hierbij. Deze persoon is te vinden via de gemeente of het zorgkantoor. Heeft je naaste een Wlz-indicatie? Dan regel je een cliëntondersteuner via het zorgkantoor. Als je naaste geen Wlz-indicatie heeft, dan kun je bij de gemeente terecht. Je kunt gratis en zonder doorverwijzing gebruikmaken van de cliëntondersteuner. Lees in dit artikel meer over de onafhankelijke cliëntondersteuner.

Ontdek meer artikelen

Mantelzorg is een breed begrip en omvat veel onderwerpen. Je vindt meer artikelen via deze link.

Woonz nieuwsbrief