Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

De onafhankelijke cliëntondersteuner, gratis en voor niets! Als je hem tenminste weet te vinden!

Geschreven op woensdag 10 juli 2019 door Woonz.nl

U bent een senior van nu. Het is uw grootste wens om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen. Mocht het straks wat minder gaan, dan ontstaat er de behoefte aan hulp en ondersteuning. Prima zou u denken, want er is in Nederland veel mogelijk op dat gebied, toch?

Complexe regelingen

Het blijkt dat de regelingen voor zorg en ondersteuning op bepaalde onderdelen zo complex zijn dat mensen met vragen deze regelingen vaak niet goed begrijpen. Als de aanvraag uiteindelijk is gedaan, volgt het zogeheten keukentafelgesprek. Tijdens dit gesprek komen wijkverpleegkundigen, WMO consulenten of deskundigen bij u op bezoek. Zij beoordelen of uw probleem voldoet aan de eisen voor een indicatie. Dit heeft een toekenning of afwijzing tot gevolg.

De gratis cliëntondersteuner voor onafhankelijk advies

Dat het afgeven van de juiste indicatie ingewikkeld is, was bij de start van de regelingen al bekend. Logisch dat u denkt: “waarom worden de regels dan niet wat makkelijker gemaakt?”. Was het maar zo simpel, want in plaats van het vereenvoudigen van regels is de keuze gevallen op het inzetten van de onafhankelijke cliëntondersteuner. Deze persoon helpt u met informatie, advies en ondersteuning. Ook komt hij op voor uw belangen. En dat alles gratis en voor niets! Tenminste als u deze persoon weet te vinden…

“Als het niet zo treurig was zou je kunnen zeggen dat mensen cliëntondersteuning nodig hebben om cliëntondersteuning te vinden." - Dianda Veldman

Cliëntondersteuning bij het vinden van de cliëntondersteuner

Uit recent onderzoek van de Patiëntenfederatie blijkt dat veel mensen niet weten dat de onafhankelijke cliëntondersteuner bestaat. Hoe ze deze persoon kunnen bereiken blijkt al even ingewikkeld. Mede dat het gratis is, is ook voor velen niet bekend. “Als het niet zo treurig was zou je kunnen zeggen dat mensen cliëntondersteuning nodig hebben om cliëntondersteuning te vinden. En dat kan nooit de bedoeling zijn”, aldus Dianda Veldman van de Patiëntenfederatie.

Meer bekendheid

Hoewel mensen nog steeds gebaat lijken te zijn bij het vereenvoudigen van de regels, kiest staatssecretaris van Rijn samen met gemeenten en zorgverzekeraars een eigen koers. Zij gaan kijken hoe ze meer bekendheid kunnen gaan geven aan de diensten van de cliëntondersteuner. En wees gerust, want als het hen niet lukt neemt de Patiëntenfederatie het voor u op.

Gebruikers van de dienst zijn zeer tevreden

Gelukkig heeft dit nieuws ook een mooie kant. De mensen die de weg naar de cliëntondersteuner wel weten te vinden, waarderen de dienst. Ruim driekwart van hen is zeer tevreden.  

Beschikbare hulp

Bent of kent u iemand die hulp bij de aanvraag van zorg of ondersteuning kan gebruiken? Kijk dan op de website van MEE of Adviespunt Zorgbelang.

Bron: Patiëntenfederatie Nederland

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief