Ben je mantelzorger en wil je meer weten over de mogelijkheden van (in)wonen, respijtzorg en het regelen van hulpmiddelen en zorg voor je naaste? In het gebundelde themaboek mantelzorg & wonen vind je informatie en tips.
Vervangende mantelzorg
Doordat de mantelzorger even tijd neemt voor zichzelf, kan hij of zij de zorg beter volhouden. Veel mantelzorgers voelen zich verantwoordelijk en durven alleen tijd voor zichzelf te nemen als de zorg goed kan worden overgedragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Ben je op zoek naar professionals die jou kunnen ontzorgen? > Bekijk ze hier
Respijtzorg door professionals
Respijtzorg door professionals kan zowel in een instelling als bij mensen thuis plaatsvinden. Voorbeelden zijn dagopvang, logeerhuizen, zorgboerderijen en professionele respijtzorg thuis. Sommige vormen van vervangende zorg door beroepskrachten worden betaald uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Ook is het mogelijk vervangende zorg in te kopen met een persoonsgebonden budget (pgb).
Respijtzorg door vrijwilligers
Respijtzorg kan ook worden verzorgd door vrijwilligers. Er zijn twee varianten: respijtzorg gedurende een dagdeel, of respijtzorg gedurende een aangesloten periode. Vervanging voor een mantelzorger die op vakantie gaat, wordt geleverd door Handen-in-Huis. Lees hier meer over hulp van vrijwilligers.
Financiering respijtzorg
Respijtzorg kan gratis zijn, omdat het bijvoorbeeld vrijwilligerswerk is. Mochten er kosten aan verbonden zijn dan kan de mantelzorgers die mogelijk vergoed krijgen:
Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo): dit is mogelijk als de zorgvrager zelf ondersteuning krijgt vanuit de Wmo. In deze situatie kan de mantelzorger respijtzorg aanvragen bij de gemeente. Hiervoor geldt een eigen bijdrage van maximaal € 20,60 per maand in 2024.
Vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz): als de zorgvrager zorg krijgt vanuit de Wlz dan kan vanuit datzelfde budget ook respijtzorg ingekocht worden voor maximaal 156 etmalen per jaar (gemiddeld 2 etmalen per week). Het zorgkantoor moet voor de aangevraagde pgb-logeeropvang de zorgbeschrijving en het zorgcontract goedkeuren.
De zorgverzekeraar: sommige zorgverzekeraars vergoeden vervangende zorg of een mantelzorgarrangement geheel of gedeeltelijk vanuit de aanvullende verzekering.
Ook is het mogelijk om het vergoed te krijgen van het persoonsgebonden budget (pgb) vanuit één van de bovenstaande wetten.