Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

Geschreven op donderdag 11 januari 2024 door Woonz.nl

Vaak ´sluipt´ het zorgen voor je ouders erin. Ze willen langer thuis blijven wonen en liever niet met vreemden in huis. Dus je neemt die taak op je, terwijl je ook je werk, eigen gezin en privé leven hebt. Maar hoe voorkom je dat je grenzen steeds verder worden verlegd en er bijna zelf aan onderdoor gaat?

Inzicht door overzicht

Op het moment dat de zorg toeneemt, is het noodzakelijk om keuzes te maken. Hoe ga je bijvoorbeeld de zorg regelen voor je moeder zodat je met een gerust hart op werk zit? Het is belangrijk dat senioren en mantelzorgers de keuzemogelijkheden die zij hebben kennen. Zodat zij voor zorg/ondersteuning kunnen kiezen die aansluit bij hun wensen en behoeften.

Vragen die senioren en mantelzorgers moeten beantwoorden zijn:

  • Wat is voor mij belangrijk?

  • Waar wil en kan ik wonen?

  • Welke zorg/ondersteuning wil ik daar ontvangen?

  • Welke leveringsvorm van zorg/ondersteuning is dan passend?

  • Wat kost het?

Hiervoor heb je passende keuze-informatie of -ondersteuning nodig op het juiste moment.

Mantelzorg combineren met werk, het is een van de grootste uitdagingen waar mantelzorgers voor staan. En deze groep is groeiende! De meeste mantelzorgers zijn tussen de 45 en 64 jaar oud. Eén op de vijf werknemers combineert hun baan met zorgtaken thuis.

Werk je bij een mantelzorgvriendelijk bedrijf?

Ook zijn er regelingen die in de wet zijn vastgelegd op de werkvloer. Je kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

  • Calamiteitenverlof: verlof dat je op kunt nemen als je onverwacht direct vrij moet nemen. Dit verlof kan een paar uur tot een paar dagen duren. De werkgever betaalt 100% van het loon.

  • Kortdurend zorgverlof: verlof dat je kunt opnemen voor de zorg voor een ziek kind of partner of anderen in jouw sociale omgeving. Dit verlof mag in totaal maximaal twee keer het aantal uren duren dat je werkt per week in 12 maanden. De werkgever betaalt 70% van het loon door (tenzij anders is vermeld in jouw CAO).

  • Langdurend zorgverlof: onbetaald verlof dat je kunt opnemen als je voor langere tijd moet zorgen voor een ziek kind, partner, ouder of iemand anders in jouw sociale omgeving. Je kunt maximaal zes keer de wekelijkse arbeidsduur opnemen. Je kunt het verlof spreiden.

  • Sinds 1 januari 2016 bestaat de Wet Flexibel werken. Deze nieuwe wet heeft tot doel flexibel werken te stimuleren. Dit kan een oplossing zijn om zorg en werk te kunnen combineren. Volgens deze wet heb je het recht om te vragen bij jouw werkgever om flexibel te werken (thuiswerken/gunstige tijden). Jouw werkgever kan dit wel weigeren. Deze wet geldt niet voor bedrijven met minder dan tien werknemers.

Uitgangspunt bij alle keuzes en mogelijke verlofregelingen is dat je jouw mantelzorgsituatie bespreekbaar moet maken op je werk. Op deze manier kun je samen met jouw werkgever of leidinggevende kijken naar de mogelijkheden om werk en zorg op een prettige manier te combineren.

Themaboek mantelzorg en wonen

Ben je op zoek naar meer informatie omtrent de mogelijkheden van (in)wonen, woningsplitsing, respijtzorg en het regelen van zorg voor je naaste? In het gebundelde themaboek mantelzorg & wonen vind je informatie en tips.

Download gratis het themaboek

Woonz nieuwsbrief