Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Redenen om te ontspullen

Geschreven op donderdag 02 februari 2023 door Dominique Jeremias

Je huis is je plek om even tot rust te komen. Maar door veel spullen en rommel kan het een bron van stress worden. De lenteschoonmaak is een goed moment om te ontspullen en op te ruimen. Ben jij er klaar voor om rust in je huis én hoofd te creëren? Lees verder…

Wat is ontspullen?

De gedachte achter ontspullen is alleen nog maar spullen in huis houden waar je écht gelukkig van wordt en de rest de deur uit doen. Want al die spullen zijn slecht voor het milieu, maken ons niet gelukkiger en we hebben echt niet zoveel nodig als we soms denken. Daarom is de lenteschoonmaak het perfecte moment om door je spullen heen te gaan. 

Waarom ontspullen?

De voornaamste reden om te ontspullen is om tot rust te komen. Maar uiteraard zijn er nog meer redenen om te ontspullen:

 • Beter voor het milieu: zodra je start met opruimen, zul je erachter komen hoeveel spullen je eigenlijk niet gebruikt. Je hoeft de spullen niet weg te gooien, maar kunt er ook voor kiezen om het weg te geven aan dagbestedingen of weg te brengen naar een kringloopwinkel zodat andere mensen het voor een goedkoop prijsje kunnen kopen.
 • Geld opleveren: het ontspullen kan ook geld opleveren. Je kunt je spullen tweedehands verkopen. Huur je een opslagruimte omdat je zoveel spullen hebt? Grote kans dat je de huur hiervan kan opzeggen als je spullen hebt uitgezocht.
 • Minder schoonmaken: heb je veel decoratie en meubels in huis? Het zal je verbazen wat een verschil het maakt als je spullen wegdoet: hoe minder spullen je hebt, hoe sneller je klaar bent met schoonmaken.
 • Verhuizen: woon je nog in een gezinswoning? Dan is de kans groot dat je later nog verhuist naar een seniorenwoning. Meestal ga je kleiner wonen, dus je zal sowieso moeten ontspullen. Hoe fijn is het als je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken en je volledig kunt focussen op het verhuizen?

Genoeg redenen om te onstpullen dus!

Aan de slag met ontspullen

Met de jaren verzamel je onbewust een hoop spullen. Weet je niet waar te beginnen? We geven je een aantal tips:

 • Doe het stap voor stap: in één keer ontspullen is niet nodig;
 • Doe het per categorie en start bij de spullen zonder emotionele waarde: start bijvoorbeeld bij kleding en sluit af met de moeilijkste spullen, zoals aandenkens, brieven en foto’s;
 • Vraag jezelf af of je er blij van wordt: op deze manier houd je alleen spullen over waar je écht blij van wordt;
 • Bij twijfel: stel jezelf dan de vraag is iemand hier blijer mee dan ik? Zo ja, geef het dan weg. Zo niet, houd het;
 • Heb je besloten om het weg te doen? Stop het dan meteen in een vuilniszak of bak, zodat je er niet meer naar om hoeft te kijken.

Tips van anderen

Dit artikel wordt regelmatig gedeeld op social media en onze nieuwsbrief. Onze community geeft ons ook tips:

 • Fotoboeken: ben je in het bezit van fotoboeken? Dan is een goede tip om deze digitaal te maken en bijvoorbeeld op een USB-stick te zetten. Op deze manier kun je de foto’s altijd bekijken via je laptop, pc of tablet én bespaar je ruimte!

 • Als is het maar een kastje, begin gewoon. 

Heb jij nog meer tips als het gaat om ontspullen? Deel deze met ons!

Woonz nieuwsbrief