Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Vallen in huis: hoe verklein je de kans?

Geschreven op maandag 22 april 2024 door Sophie Schilder

Vallen is de nummer één oorzaak van letsel bij senioren. In 2021 kwam naar buiten dat 5400 mensen door een ongelukkige val om het leven zijn gekomen. Bijna een verdubbeling vergeleken met tien jaar geleden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vooral 80-plussers en mensen met dementie komen relatief vaak om het leven door een val. Als je zelf moeite hebt met lopen, regelmatig duizelig bent of als je slecht ziet, is het extra belangrijk om vallen in huis te voorkomen. Zoals het gezegde klinkt: een ongeluk zit vaak in een klein hoekje. Een losliggend kleedje, een gladde vloer, een drempeltje… Tijdens het ouder worden kunnen zulke ‘normale’ dingen ineens gevaarlijk worden. Een struikelpartij heeft voor mensen op leeftijd immers vaak grote gevolgen. Zo breken veel ouderen hun heup tijdens een val. Ook hoofd-hersenletsel na vallen komt veel voor bij senioren.

Cijfers 2021 (65+ ers en valpartijen)

  • Een op de drie 65-plussers heeft een verhoogd valrisico;
  • 10% hiervan komt jaarlijks op de spoedeisende hulp;
  • dit zijn ruim 280 ouderen per dag. 

Bron: NOS

De top 3: badkamer, toilet en trap

De badkamer, het toilet en de trap zijn de drie ruimtes in huis waar in verhouding de meeste gevaarlijke valpartijen plaatsvinden. Gelukkig zijn dat ook de plekken waar je goed aan valpreventie kan doen. Steeds meer ouderen doen dat dan ook. Zo neemt de vraag naar trapliften en veilige badkamers steeds verder toe. Ook zorgt De Woningwachter steeds vaker voor beugels in een (verhoogd) toilet en veilige drempels bij de senioren thuis.

Wat kun je zelf alvast doen om valpartijen thuis te voorkomen?

  • Zorg voor voldoende licht in huis (denk ook aan de gangen);
  • Maak de omgeving veilig: geen losliggende kleedjes, lage tafeltjes of andere spullen waarover u kunt vallen of struikelen;
  • Laat regelmatig jouw ogen checken;
  • Beweeg regelmatig (ook in en om het huis). Goed voor jouw spieren, coördinatie en bloedsomloop;
  • Draag schoenen of sloffen die lekker lopen, met veel reliëf in rubberen zolen;
  • Sommige medicijnen kunnen duizeligheid veroorzaken. Heb je hier last van? Bespreek dit dan met jouw huisarts.

Hoe val-veilig is jouw huis?

Wil je weten hoe val-veilig jouw huis is? De Woningwachter denkt graag met je mee vanuit jouw persoonlijke situatie. In de Langer Thuis Wonen check is valpreventie een belangrijk onderdeel.

Woonz nieuwsbrief