Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)

Geschreven op maandag 05 december 2022 door Woonz.nl

Om fijn en zelfstandig te kunnen blijven wonen is soms hulp of ondersteuning nodig. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) regelt dat mensen de hulp en ondersteuning ontvangen die ze nodig hebben. De Wmo wordt uitgevoerd door de gemeente.

Gemeente regelt de Wmo

Je kunt gebruik maken van de Wmo als je niet (meer) kunt meedoen aan de samenleving. Of als je niet meer zonder hulp kunt blijven thuis wonen. De hulp is nodig omdat het alleen of met hulp van de omgeving niet lukt. Je kunt voor de volgende hulp terecht bij de gemeente:

  • Hulpmiddelen: deze hulpmiddelen helpen je om prettig te kunnen blijven leven. Bijvoorbeeld een rolstoel of een scootmobiel.
  • Woningaanpassingen: je kunt hierbij denken aan een traplift, een douchestoel of een verhoogd toilet.
  • Huishoudelijke ondersteuning: deze ondersteuning is gericht op hulp in de huishouding (wassen, opruimen, schoonmaken of ramen zemen) of om hulp bij het ondernemen van sociale activiteiten.
  • Begeleiding bij dagelijkse bezigheden: bijvoorbeeld bij het opstarten van de dag of het doen van de administratie.
  • Dagopvang: in de dagopvang kun je een kop koffie drinken en samen met anderen eten. Er worden uitstapjes en spelletjes georganiseerd, of u gaat samen wandelen en boodschappen doen.
  • Kortdurende zorg: deze zorg is gericht op tijdelijk verblijf in een instelling. Zo kan bijvoorbeeld jouw mantelzorger gerust met vakantie. Ook is het mogelijk om een aantal dagen van de week van deze zorg gebruik te maken. Zo wissel je jouw eigen huis af met het verblijf in een instelling.
  • Ondersteuning van jouw mantelzorger: Mantelzorgers kunnen bij de gemeente terecht met hulpvragen. Ook kan de gemeente ondersteuning organiseren wanneer de zorg te zwaar wordt voor de mantelzorger.

Algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen

Er zijn algemene voorzieningen en maatwerkvoorzieningen. Een algemene voorziening is er voor alle burgers. Voorbeelden zijn koffieochtenden in het buurthuis, de boodschappenbus en de maaltijdservice. Een maatwerkvoorziening is afgestemd op één persoon. Voorbeelden zijn een scootmobiel, een aangepaste rolstoel of begeleiding bij de administratie.

Hoe vraag ik hulp en ondersteuning aan? (Wmo)

Iedere gemeente heeft een Wmo-loket. Daar kun je hulp en ondersteuning aanvragen. In een gesprek bekijk je samen met de gemeente wat je nodig hebt. Ook wordt gekeken wat mensen uit jouw eigen omgeving; welke hulp en ondersteuning kunnen zij bieden? Samen met de gemeente zoek je naar de beste oplossing voor jouw situatie en kan dan hulp bieden. Deze hulp wordt een voorziening genoemd. De eigen bijdrage voor de Wmo is in 2020 maximaal €19,00 per maand, ongeacht het inkomen of de draagkracht. Gemeenten kunnen deze bijdrage nog verlagen.

Wanneer betaal ik geen eigen bijdrage?

Je betaalt geen eigen bijdrage in de volgende situaties:

  • Je bent getrouwd of hebt een partner. En minimaal één van jullie heeft de AOW-leeftijd (66 jaar en 4 maanden) nog niet bereikt. (Als je in de loop van het jaar wel de AOW-leeftijd bereikt dan wordt de bijdrage maximaal € 19,00 per maand voor jullie samen);
  • Jouw gemeente heeft bepaald dat je geen eigen bijdrage hoeft te betalen, bijvoorbeeld omdat je een laag inkomen hebt;
  • Je betaalt al een eigen bijdrage voor beschermd wonen of voor de Wet langdurige zorg.

Lees hier meer over de Wmo >

Eigen bijdrage rekenhulp

Op de website van het CAK kun je zelf berekenen hoe hoog jouw eigen bijdrage maximaal is voor hulp en ondersteuning uit de Wmo. Let op: de werkelijke eigen bijdrage wordt door jouw gemeente vastgesteld. Klik hier om de eigen bijdrage te berekenen >

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief