Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

5 bijzondere woonvormen voor senioren

Geschreven op maandag 24 april 2023 door Woonz.nl

Tegenwoordig zijn er verschillende woonvormen voor senioren. Naast de standaard verpleeghuizen of seniorenwoningen zijn er ook nieuwe woonvormen die minder bekend zijn. Wij vertellen je er meer over.

Bij deze bijzondere woonvormen is er onder meer gedacht aan zelfstandigheid, bereikbaarheid en toegankelijkheid. Wij hebben een aantal unieke en kleinschalige woonvormen voor je op een rijtje gezet. 

Verschillende woonvormen

  1. Meergeneratiewonen
  2. Woonzorgzone
  3. Erfdelen
  4. Groepswonen
  5. Wonen met gelijkgestemden

1) Meergeneratiewonen: wonen met (groot)ouders

Meergeneratiewonen houdt in dat meerdere generaties de zorg van elkaar overnemen. De zware boodschappen worden gedaan door de kinderen, opa en oma passen op de kleinkinderen en de kinderen helpen hun ouders in het huishouden waar nodig.  

Een voorbeeld van een meergeneratiewoning is een kangoeroewoning; twee aparte woningen naast elkaar. Vaak staan de woningen in verbinding met een trap of een tussendeur. 

Ook moderne hofjes zijn een vorm van meergeneratiewonen. Een mooi voorbeeld zijn de hofjes van het Knarrenhof. In die hofjes is iedereen van jong en oud welkom. Starters, jongeren en senioren helpen elkaar. Op die manier is langer zelfstandig blijven wonen beter mogelijk.

2) Woonzorgzone: wonen met zorg en gemak binnen bereik

Een woonzorgzone is een gebied, wijk of dorp met een breed aanbod aan voorzieningen en alles is goed bereikbaar. De ‘zone’ is ingesteld op mensen die zorg nodig hebben. Woningen zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking, net als de omgeving. Vanuit het wijkservicecentrum of zorgsteunpunt wordt de hulp en verzorging geregeld. Hier vind je bijvoorbeeld een organisatie voor thuiszorg, een huisarts, een apotheek en een huismeester. 

Er is vaak een buurthuis aanwezig waar u terecht kunt voor extra diensten. Denk hierbij aan een buurtrestaurant of een steunpunt voor vrijwilligers en mantelzorgers. Iedereen mag in een woonzorgzone wonen.  

3) Erfdelen: wonen op een boerenerf

Wonen in een voormalig boerenerf heet erfdelen. Je deelt een oude boerderij die verbouwd is tot een woning en aangepast is aan jouw wensen. Samen met de andere bewoners vormt u een woongroep. Vaak zijn begrippen als duurzaamheid en sociaal belangrijk binnen deze woongroepen.  

Er zijn gezamenlijke ruimtes zoals bijvoorbeeld een werkplaats, eetkeuken, bibliotheek of wasruimte aanwezig. Privacy vind je in jouw eigen woning op het erf. Zo woon je samen, maar heb je ook privacy. 

4) Groepswonen: samen zelfstandig wonen

Groepswonen is voor mensen die nog zelfstandig kunnen wonen, maar liever niet alleen willen wonen. Een woning wordt dan gedeeld. Naast de eigen woonruimten zijn er ook zijn gemeenschappelijke ruimten aanwezig. De bewoners van een groepswoning bepalen zelf wie zij toelaten in hun woning. 

Stichting Thuis in Welzijn heeft een project opgezet tegen vereenzaming van senioren. Bij het project ‘Thuishuis’ wonen vijf tot zeven alleenstaande senioren samen onder een dak. Het concept lijkt een beetje op een studentenhuis, maar dan voor senioren. Ieder heeft een eigen woon-, bad- en slaapkamer, maar deelt onder andere de keuken, wasmachine en hobbykamer met elkaar. “Alle bewoners hebben, net als in een studentenhuis, een eigen plankje in de koelkast. Alleen is die een stuk netter.” Op deze site lees je meer over het project. 

5)  Wonen met gelijkgestemden

Niet alleen de woningen zelf kunnen bijzonder zijn. Er bestaan woongroepen voor mensen met dezelfde interesses of beroepsgroepen. Zo zijn er woongroepen voor bijvoorbeeld vegetariërs, wetenschappers en kunstenaars. Op deze site vind je meer informatie over woongroepen voor mensen met dezelfde interesses. 

 

Heb jij al nagedacht over hoe je later wil wonen? Is dat in jouw huidige woning? Of wellicht wel in een nieuwe woning die is afgestemd op jouw wensen en behoeften? Naarmate we ouder worden, speelt ook de omgeving en nabijheid van voorzieningen een grote rol. Goed om hier op tijd over na te denken dus!

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief