Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Welke woonvormen voor senioren zijn er?

Geschreven op vrijdag 07 juli 2023 door Woonz.nl

Iedereen is anders en heeft eigen woonwensen. Deze wensen kunnen veranderen bij een nieuwe levensfase. Er is keuze uit verschillende woonvormen voor senioren. In dit blog lichten we verschillende woonvormen toe.

Uitleg over verschillende soorten woonvormen voor senioren

Wensen kunnen veranderen bij een nieuwe levensfase. Diverse redenen kunnen ervoor zorgen dat je huidige woning niet meer voldoet. Denk aan ziekte, moeite met bewegen of een eenzaam gevoel. Ook veiligheid kan een rol spelen. Op Woonz.nl vind je de meest uiteenlopende woonvormen. Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

 1. Woonzorgzone / woonservicegebied
 2. Serviceflat
 3. Zorgappartement
 4. Verpleeghuis
 5. Zorghotel
 6. Aanleunwoningen
 7. Levensloopbestendige woningen
 8. Kangoeroewoningen
 9. Groepswonen
 10. Kleinschalig wonen
 11. Hofjes
 12. Mantelzorgwoning
 13. Woning splitsen

 

Meer lezen over trends en ontwikkelingen?
Download gratis het themaboek verhuizen

 

1. Woonzorgzone / woonservicegebied

Een woonservicegebied of woonzorgzone is een (deel van een) wijk of dorp waar voldoende voorzieningen zijn voor wonen met zorg. Alle woningen zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking, net als de woonomgeving. Vanuit het wijkservicecentrum of zorgsteunpunt wordt de hulp en verzorging geregeld. Hier vind je bijvoorbeeld een organisatie voor thuiszorg, de huisarts, een apotheek en een huismeester. In sommige woonzorgzones is het mogelijk om ook ’s nachts zorg te krijgen. Dan zit er bijvoorbeeld een verpleeghuis in de buurt. Daardoor kun je zelfstandig thuis blijven wonen. Vaak is er ook een buurthuis aanwezig waar je terecht kunt voor extra diensten. Denk hierbij aan een buurtrestaurant of een steunpunt voor vrijwilligers en mantelzorgers. Iedereen mag in een woonzorgzone wonen. Je hebt geen zorgindicatie nodig. 

2. Serviceflat

Een serviceflat lijkt op een gewoon wooncomplex, maar heeft meer voorzieningen. Zo biedt een serviceflat uiteenlopende diensten en voorzieningen met betrekking tot wooncomfort, service, zorg, welzijn, veiligheid en ontspanning. Bewoners kunnen bijvoorbeeld gebruikmaken van een gemeenschappelijke recreatieruimte en worden er door of namens de huurder maaltijden verzorgd. Van welke diensten je gebruik kunt maken, ligt per serviceflat verschillend. In de woningen zijn zorgoproepinstallaties aanwezig en er zijn vaak logeermogelijkheden voor gasten van bewoners. Een serviceflat maakt het mogelijk om langer zelfstandig te blijven wonen, eventueel met thuiszorgBekijk hier alle serviceappartementen > 

3. Zorgappartement

Een zorgappartement (voorheen verzorgingshuis) wordt ook wel een bejaardenhuis of woonzorgcentrum genoemd. Je kunt in een zorgappartement gaan wonen als je door ziekte, een handicap of ouderdom niet meer zelfstandig kunt wonen. Of als je moet revalideren na ziekte of na een ongeluk. In een zorgappartement kun je medische zorg krijgen (zoals wondverzorging en het toedienen van injecties) en hulp bij het wassen, aankleden, eten en het naar bed gaan. In sommige locaties met zorgappartementen is het ook mogelijk om dag verzorging te krijgen. Dan ga je ‘s avonds weer terug naar jouw eigen huis. Bekijk hier verschillende zorgappartementen >

4. Verpleeghuis

In een verpleeghuis krijg je behandeling, verpleging, zorg en begeleiding in een beschermde woonomgeving. Een verpleeghuis is er voor mensen die intensieve zorg of zware medische behandelingen nodig hebben. Bijvoorbeeld vanwege ernstige lichamelijke of psychische beperkingen, zoals restverschijnselen na een hersenbloeding of dementie. Het is ook mogelijk om korte tijd in een verpleeghuis te wonen. Bijvoorbeeld als je moet herstellen na een ernstig ongeluk. In een verpleeghuis werken veel behandelaars, zoals specialisten ouderengeneeskunde, verpleegkundigen en fysiotherapeuten. Bekijk hier alle verpleeghuiskamers > 

5. Zorghotel

Een zorghotel is bedoeld voor tijdelijk verblijf. Wanneer je geen volledige ziekenhuiszorg nodig hebt, maar ook niet zelfstandig thuis kunt blijven is dit een oplossing. Je kunt er bijvoorbeeld herstellen na een ziekenhuisopname. Een zorghotel lijkt op een ‘echt’ hotel en is vaak van alle gemakken voorzien. Heb je zorg nodig en wil je op vakantie? Dan kun je ook gebruik maken van een zorghotel. Ook als jouw mantelzorger(s) met vakantie wil(len) biedt een zorghotel uitkomst. Bekijk hier zorghotels >

6. Aanleunwoningen

Een aanleunwoning is een woning die aan een verzorgingshuis vastzit of er dichtbij staat. Je kunt naar een aanleunwoning verhuizen als je geen grote gezondheidsproblemen hebt en redelijk mobiel bent. Wel zit er vaak een minimale leeftijd aan verbonden. Daarnaast moet je bij de gemeente ingeschreven staan waar de aanleunwoning staat. Vanuit een aanleunwoning kun je van de diensten en zorg van het verzorgingshuis gebruik maken en verder zelfstandig blijven wonen. Voorbeelden hiervan zijn maaltijden en boodschappen laten bezorgen, naar de kapper gaan in het verzorgingshuis en via een alarm in huis kun je in geval van nood meteen hulp inschakelen. Bekijk hier aanleunwoningen > 

7. Levensloopbestendige woningen

Levensloopgeschikte of levensloopbestendige woningen zijn geschikt of eenvoudig geschikt te maken voor bewoning tot op hoge leeftijd. Ook wanneer er sprake is van lichamelijke handicaps of chronische ziekten. Er zijn voorzieningen aangebracht en aanpassingen gedaan die het mogelijk maken om thuis te blijven wonen, ook als je in de toekomst bijvoorbeeld minder goed ter been bent of om een andere reden de veiligheid en toegankelijkheid een belangrijkere rol gaan spelen. Zo vind je er een inloopdouche, beugels door heel het huis, een antislipvloer en brede deuren. Bekijk hier alle levensloopbestendige woningen voor 55-plussers >

8. Kangoeroewoningen

Een kangoeroewoning is een combinatie van twee zelfstandige woningen met een eigen voordeur. Deze woningen zijn met elkaar verbonden door een trap of een tussendeur. Kangoeroewoningen zijn ideaal als je vlakbij familie of mantelzorgers wilt wonen, en andersom natuurlijk. Op dit moment worden er op Woonz.nl geen kangoeroewoningen aangeboden. 

9. Groepswonen

Groepswonen, ook wel gemeenschappelijk wonen genoemd, wil zeggen dat mensen ervoor kiezen om met elkaar in één huis te wonen. Er is geen sprake van een gezinsverband. Meestal heeft iedereen een zelfstandige woonruimte met een eigen voordeur en zijn er gemeenschappelijke ruimten. Ook worden bepaalde activiteiten samen ondernomen. Voor groepswonen moet je zelfstandig kunnen wonen, zo nodig met hulp en aanpassingen. De bewoners van een groepswoning bepalen samen welke nieuwe bewoners zij toelaten. 

10. Kleinschalig wonen

Kleinschalig wonen houdt in dat een kleine groep mensen (van ongeveer 6 tot 8 personen) die intensieve zorg en ondersteuning nodig hebben, samenwonen in een groepswoning. Daarbij heeft iedere bewoner een eigen slaapkamer en badkamer en is er een gezamenlijke woonkamer. Door samen te eten en zinvol de dag door te brengen, is het mogelijk om een zo normaal mogelijk leven te leiden. Met name voor mensen met Alzheimer/dementie bestaan er veel kleinschalige woonvormen.

11. Hofjes

Een woonconcept dat nog vol in de bloei staat zijn de hofjes van vroeger in een eigentijds jasje. Wellicht ken je de hofjes van vroeger nog wel die werden gebouwd tussen de 13e en 19e eeuw. De hofjes hebben een gemeenschappelijke binnenplaats of binnentuin waar iedereen rondom zelfstandig woont. De bewoners doen samen activiteiten en helpen elkaar bij alledaagse klusjes. De meeste bekende is de Knarrenhof.

12. Mantelzorgwoning

Een mantelzorgwoning is een verplaatsbare, tijdelijke wooneenheid op het terrein van een bestaande woning, vaak in de achtertuin. De zorgvrager woont zelfstandig, maar de mantelzorger is dichtbij. Maurice en zijn moeder kozen voor deze oplossing. Lees hier waarom dit dé zorgoplossing in eigen omgeving was. 

13. Woning splitsen

Met het splitsen van je woning maak je van jouw ruime woning en/of woonerf twee of meer zelfstandige wooneenheden die apart bewoond kunnen worden. Met alle privacy, maar ook met een stukje onderlinge betrokkenheid. Voor jezelf maak je in jouw woning een vernieuwde levensloopbestendige woning. En van andere ruimtes maak je een nieuw gecreëerde wooneenheid, die je kunt verhuren of zelfs verkopen.

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief