Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Gesprekken met de mantelzorgmakelaar laten belang realiteit inzien

Geschreven op zondag 25 juni 2023 door Dominique

Zorg regelen voor een naaste kan lastig zijn. Zeker als familieleden het niet eens zijn met welke zorg er bijvoorbeeld moet worden gegeven aan een ouder.

Familie die het oneens is

Stel dat een moeder met dementie bij haar zoon inwoont. Hij maakt haar dag in en dag uit mee. Zijn zus komt één keer per maand op bezoek. Het is dan niet meer dan logisch dat ze beiden een heel ander beeld hebben van wat zij denken dat moeders nodig heeft: daar waar de zoon ziet dat mantelzorg niet meer voldoende is, ziet de dochter dat alles nog prima gaat thuis en dat het uitzoeken van mogelijkheden voor thuiszorg of eventueel verhuizen naar een verpleeghuis niet nodig is. Hierdoor kunnen er schrijnende situaties ontstaan: er is allang behoefte aan zorg, maar de moeder ontvangt deze zorg niet of familieleden die het niet eens worden. Wat nu?

De naakte waarheid

Een mantelzorgmakelaar heeft de taak om deze situatie te achterhalen en een reëel beeld te schetsen in de situatie waarin de persoon in kwestie zich bevind. Een mantelzorgmakelaar gaat in gesprek met de familieleden, achterhaalt waar de verschillen vandaan komen en schetst een reëel beeld van de situatie. Ofwel ‘de naakte waarheid’ achterhalen. Doel van deze gesprekken met familieleden: op één lijn komen en verschillen opzij zetten. Hierdoor kunnen ze aandacht geven aan datgene wat er daadwerkelijk toe doet: de persoon in kwestie die de hulp en zorg krijgt die hij of zij verdient.

Aanleiding om na te denken

Er zijn diverse momenten die leiden tot nadenken, zoals de kerstdagen. Dan komt iedereen samen en wordt iedereen geconfronteerd met de realiteit. Er wordt veel bijgepraat en komt vaak ook ter sprake of het eigenlijk nog wel goed gaat thuis. Zo komen kinderen erachter dat een ouder moeilijk door het huis beweegt of dat het pannetje toch wat te lang op het vuur staat. Na de kerstdagen wordt hier veel over nagedacht. Wat nou als pa of ma valt in huis? Of als er een keukenbrand ontstaat? Mensen komen vaak met hun zorgen naar mantelzorgmakelaars toe.

Vergoeding voor mantelzorgmakelaar

Er is een vergoeding mogelijk voor de mantelzorgmakelaar als:

  • De mantelzorgmakelaar bij een organisatie voor mantelzorgondersteuning of bij jouw gemeente werkt;
  • Zorgverzekeraars de kosten vergoeden vanuit de aanvullende verzekering;
  • De gemeente het vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Neem contact op met jouw zorgverzekeraar of gemeente als je zeker wilt weten of een vergoeding mogelijk is.

Woonz nieuwsbrief