Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Gesprekken met de mantelzorgmakelaar laten belang realiteit inzien

Geschreven op dinsdag 14 december 2021 door Dominique Jeremias

Als mantelzorgmakelaar komt Kalinka regelmatig in situaties terecht waarbij familieleden het niet eens zijn met welke zorg er bijvoorbeeld moet worden gegeven aan een ouder. Ze vertelt meer over dit soort situaties.

Familie die het oneens is

Stel dat een moeder met dementie bij haar zoon inwoont. Hij maakt haar dag in en dag uit mee. Zijn zus komt één keer per maand op bezoek. Het is dan niet meer dan logisch dat ze beiden een heel ander beeld hebben van wat zij denken dat moeders nodig heeft: daar waar de zoon ziet dat mantelzorg niet meer voldoende is, ziet de dochter dat alles nog prima gaat thuis en dat het uitzoeken van mogelijkheden voor thuiszorg of eventueel verhuizen naar een verpleeghuis niet nodig is. Hierdoor kunnen er schrijnende situaties ontstaan: er is allang behoefte aan zorg, maar de moeder ontvangt deze zorg niet of familieleden die het niet eens worden. Wat nu?

Door dit soort gesprekken te voeren met familieleden, hoop ik dat ze meer op één lijn komen te liggen.

De naakte waarheid

Als mantelzorgmakelaar is de taak aan mij om deze situatie te achterhalen en een reëel beeld te schetsen in de situatie waarin de persoon in kwestie zich bevind. Ik ga in gesprek met de familieleden, achterhaal waar de verschillen vandaan komen en schets een reëel beeld van de situatie. Ik noem het ook wel ‘de naakte waarheid’. Door dit soort gesprekken te voeren met familieleden, hoop ik dat ze meer op één lijn komen te liggen en hun verschillen op zij kunnen zetten. Hierdoor kunnen ze aandacht geven aan datgene wat er daadwerkelijk toe doet: de persoon in kwestie die de hulp en zorg krijgt die hij of zij verdient.

Aanleiding om na te denken

Rond de kerstdagen komt iedereen vaak weer samen. Dit is dan ook vaak een moment dat men wordt geconfronteerd met de realiteit. Er wordt veel bijgepraat en uit ervaring weet ik dat kerst een aanleiding is om te kijken of het eigenlijk nog wel goed gaat thuis. Zo komen kinderen erachter dat een ouder moeilijk door het huis beweegt of dat het pannetje toch wat te lang op het vuur staat. Na de kerstdagen wordt hier veel over nagedacht. Wat nou als pa of ma valt in huis? Of als er een keukenbrand ontstaat? Mensen komen vaak met hun zorgen naar mij toe.

Vergoeding voor mantelzorgmakelaar

Er is een vergoeding mogelijk voor de mantelzorgmakelaar als:

  • De mantelzorgmakelaar bij een organisatie voor mantelzorgondersteuning of bij uw gemeente werkt;
  • Zorgverzekeraars de kosten vergoeden vanuit de aanvullende verzekering;
  • De gemeente het vergoed vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Neem contact op met uw zorgverzekeraar of uw gemeente als u zeker wilt weten of een vergoeding mogelijk is.

Woonz nieuwsbrief