Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Van crisisopvang naar een nieuw thuis

Geschreven op woensdag 03 januari 2024 door Dominique

Afgelopen tijd was zwaar voor de familie van Natascha. Haar schoonmoeder werd met crisis opgevangen in een zorginstelling. Ze heeft dementie en bracht haar eigen veiligheid in gevaar. Haar gedrag veranderde sterk en het dwalen was de druppel…

Crisisopvang

Bij een crisisopname kan er geen voorkeur worden aangegeven voor een locatie. Je naaste wordt opgevangen in de dichtstbijzijnde instelling waar op dat moment plaats is. Crisisopvang is altijd tijdelijk en mag maximaal zes weken duren. Voor Natascha betekende dit op zoek naar een nieuw thuis voor haar schoonmoeder. Haar schoonmoeder woont bij haar en haar man in, maar dat is geen optie meer. Ze moet naar een plek waar ze de juiste zorg en aandacht krijgt. Maar waar start je dan?

Op zoek naar een nieuw thuis

“Ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen en had er eerlijk gezegd de energie ook niet voor. Mijn schoonmoeder wilde daarnaast ook graag weer naar huis en als ik haar vertelde dat dat niet kon, werd ze boos. Je gaat je schuldig voelen en krijgt te maken met tegenstrijdige emoties. Na alles wat er was gebeurd, stond mijn hoofd niet naar het regelen van zaken. Ik wilde me alleen bezighouden met het vinden van een nieuw thuis voor mijn schoonmoeder. Via-via hoorde ik over de mantelzorgmakelaar.”

De gewenste uitkomst

“Ik nam contact op met de mantelzorgmakelaar en we planden een bezoek in. Nadat ik haar de situatie had uitgelegd, vertelde zij wat ze voor ons kon betekenen. En dat was de ideale uitkomst: zij nam alle regeltaken over en onderhield alle contacten. Op deze manier konden mijn man en ik ons bezig houden met het vinden van een fijne permanente woonplek voor mijn schoonmoeder. Zo gezegd, zo gedaan. De mantelzorgmakelaar regelde een Wlz-indicatie via het CIZ. In deze indicatie staat op welke zorg mijn schoonmoeder recht heeft. Mijn man en ik bezochten verpleeghuizen in de omgeving. Veel verpleeghuizen hadden een lange wachtlijst, maar omdat dit om een crisissituatie ging, kon mijn schoonmoeder toch terecht bij één van de verpleeghuizen die hoog op ons lijstje stond.”

Dankzij de mantelzorgmakelaar konden wij regeltaken uit handen geven en ons richten op datgene wat er het meest toedoet: mijn schoonmoeder en haar nieuwe woonplek.

Woonz nieuwsbrief