Mantelzorg sluipt erin
Mantelzorg sluipt er vaak in. Het wordt gezien als vanzelfsprekend. Dat maakt het hulp vragen lastig en daardoor kunnen mantelzorgers overbelast raken. Mensen zijn vaak ook onwetend in de mogelijkheden. Want waarom zou je op zoek gaan naar hulp? Het is toch normaal om voor een partner, ouder of kind te zorgen? Dit is een taboe wat nog veel rust op mantelzorg. Maar stel dat de zorg teveel of te ingewikkeld wordt? Of dat degene waarvoor je zorgt eigenlijk niet de zorg krijgt die nodig is? Dan is het belangrijk om toch hulp in te schakelen.
Van iets groots, naar iets kleins en bruikbaars
In Nederland zijn er veel mogelijkheden als het gaat om zorg. Maar juist omdat er zoveel kan, is het niet altijd makkelijk om te bepalen wat de best passende oplossing binnen jouw situatie is. De mantelzorgmakelaar is getraind om jouw situatie en vraagstuk(ken) te achterhalen. Op deze manier kan hij of zij de juiste en relevante informatie aan je doorspelen. Je hebt iets bruikbaars waar je mee aan de slag kunt. Uiteraard kan de mantelzorgmakelaar je ook ontzorgen door alle regeltaken van je over te nemen.
Situatie
Veelvoorkomende situaties zijn situaties waarin zo snel mogelijk gehandeld moet worden, maar dat mensen niet weten wat er mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een ouder of partner met dementie die moet spoed moet worden opgenomen in een crisisopvang of een senior die valt en moet revalideren. Als je dan niet weet wat de vervolgstappen zijn of wat je moet regelen, dan komen ze vaak bij mantelzorgmakelaars terecht. Een mantelzorgmakelaar bekijkt de situatie, zet de mogelijkheden op een rij en vanaf daar wordt de koers bepaald. Doordat een mantelzorgmakelaar zicht bezighoudt met het verzamelen van informatie en al het regelwerk, kunnen mensen zich richten op de persoon in kwestie, datgene wat er echt toe doet.
Lastig om hulp te vragen
Mantelzorg rolt er vaak in en wordt als vanzelfsprekend gezien. Dat maakt het hulp vragen lastig. Mensen doen het liefst alles zelf, maar soms is hulp nodig. Daarnaast zijn er verschillende mogelijkheden om even de zorg over te dragen en zelf op adem te komen; mantelzorgen hoeft niemand alleen te doen. Ook hierin ondersteunen mantelzorgmakelaars door bijvoorbeeld in gesprek te gaan met de werkgever en de mogelijkheden van respijtzorg onder de aandacht te brengen.
Vergoeding mantelzorgmakelaar
Soms kun je een vergoeding krijgen voor de mantelzorgmakelaar. Bijvoorbeeld via jouw aanvullende verzekering, vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of als de mantelzorgmakelaar bij jouw gemeente werkt. Neem contact op met jouw zorgverzekeraar of gemeente en vraag naar de mogelijkheden.