Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Diagnose dementie, en nu?

Geschreven op maandag 22 januari 2024 door Dominique

De diagnose dementie verandert je leven en dat van je naasten. Het zal ongetwijfeld veel vragen en emoties oproepen. Het is lastig om je hierop voor te bereiden, want dementie is anders bij iedereen. Wat kun je verwachten? En waar vind je hulp en advies?

De fasen van dementie

Dementie is een progressieve ziekte. Dit betekent dat de klachten in de loop van de tijd toenemen en uitbreiden. Dementie heeft verschillende fasen.

  1. De eerste verschijnselen ontstaan vaak geleidelijk en subtiel. Je ziet hierbij de eerste kleine veranderingen in gedrag, functioneren en persoonlijkheid. Het is lastig om in deze fase dementie vast te stellen, omdat de veranderingen ook met ouderdom, een burn-out of een ingrijpende gebeurtenis in het leven te maken kunnen hebben.
  2. Tijdens de middenfase worden symptomen erger en breiden symptomen uit. In deze fase wordt het vaak vastgesteld. De persoon in kwestie wordt steeds afhankelijker en de mantelzorger krijgt steeds meer zorgtaken.
  3. De late fase van dementie breekt vaak na jaren aan. In deze fase zijn de hersenen dusdanig beschadigd dat zelfstandig functioneren niet meer mogelijk is.

Gratis themaboek

Ben je mantelzorger en wil je meer weten over de mogelijkheden van respijtzorg en het regelen van hulp voor je naaste? In het themaboek mantelzorg & wonen vind je informatie en tips. Download deze gratis via de knop hieronder:

Download gratis het themaboek

Wat kun je verwachten?

De klachten verschillen per persoon en dat maakt het ook lastig om je voor te bereiden op veranderingen. Toch is het belangrijk om te weten met welke verschijnselen je te maken kunt krijgen:

  • Veranderingen in geheugen, zoals moeite met concentreren, problemen overzien en oplossen;
  • Veranderingen in gedrag, zoals moeite met sociaal gedrag en het volgen van gesprekken;
  • Oriëntatie in ruimte en tijd: welke dag is het? Is het ochtend of middag? Ook de weg vinden of weten waar iemand is, kan lastig worden;
  • Taal: niet op woorden kunnen komen en woorden verkeerd begrijpen;
  • Dagelijkse handelingen: tandenpoetsen of het zetten van koffie kan ineens ingewikkeld zijn;
  • Herkennen van mensen: nieuwe gezichten worden niet onthouden en bekende gezichten worden moeilijker herkend.

Hulp en advies

  • Casemanager dementie: is een vaste begeleider en helpt om alle hulp te organiseren. Vraag bij de huisarts naar een casemanager dementie. Goed om te weten: de basis zorgverzekering vergoedt dit;
  • Wmo-loket van de gemeente: voor hulp, tijdelijke opvang en woningaanpassingen moet je naar de gemeente. Lees hier meer over de Wmo;
  • Cliëntondersteuner: deze persoon helpt je o.a. met de aanvraag en het regelen van hulp en ondersteuning. Deze dienst is kosteloos en kun je via de gemeente aanvragen. In dit artikel lees je meer over de cliëntondersteuner;
  • DementieLijn: (gratis) deskundig advies over dementie via 0800-5088, dagelijks bereikbaar 09:00 – 23:00 uur;
  • Notaris: kan helpen bij het regelen van zaken voor later.

Het Familiegesprek

Praten over wensen omtrent wonen en zorg kan lastig zijn. Heb jij het al eens met jouw naasten over ‘later’ gehad? Met onze handige tool Het Familiegesprek, bespreek je eenvoudig de belangrijke thema’s rondom wonen en ouder worden.

Download gratis het Familiegesprek

Ontdek meer artikelen

Dementie bevat veel aspecten. Binnen het thema Omgaan met dementie vind je meer artikelen omtrent dit onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan symptomen die je herkent bij je naaste. Het kan lastig zijn om het gesprek aan te gaan over de diagnose dementie. In dit artikel vind je tips. 

Woonz nieuwsbrief