Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Tips om het gesprek aan te gaan over de diagnose dementie

Geschreven op dinsdag 16 januari 2024 door Dominique Jeremias

Herken je de volgende situatie? Steeds weer vergeet hij de naam van de buurvrouw en de sleutels zijn voor de zoveelste keer zoek deze week. Ook merk je kleine gedragsveranderingen op; hij komt regelmatig verward over en heeft geen zin meer om elke dinsdag en donderdag naar zijn club te gaan... Je herkent de symptomen van dementie. En nu?

Weerstand tegen de diagnose dementie

Zodra iemands geheugen achteruitgaat en het gedrag verandert, vraagt de omgeving zich al snel af of de persoon in kwestie dementie heeft. Het is lastig om zo’n gesprek aan te gaan met jouw naaste, omdat vergeetachtigheid en gedragsveranderingen meerdere oorzaken kunnen hebben. Ook kan jouw naaste weerstand bieden. Het is moeilijk om te horen dat de omgeving veranderingen opmerkt die de persoon zelf niet ziet. En dat is meer dan logisch. Het is voor zowel de omgeving als de persoon in kwestie moeilijk, maar toch belangrijk om te weten wat er precies aan de hand is.

Hoe krijg ik iemand mee naar de huisarts?

Wanneer dementie nog niet is vastgesteld, is weerstand dus heel normaal. Het kan zijn dat jouw naaste bang is voor de diagnose dementie; bang dat hulpverleners erop af duiken en dat de omgeving zich anders gaat opstellen zodra het wordt vastgesteld. Ook kan het te maken hebben met angst of ontkenning. Het is voor beide kanten lastig, want de omgeving wil graag dat de persoon naar de huisarts gaat, maar de persoon krijgt het gevoel dat de omgeving aandringt. En dat werkt averechts. Hoe kun je handelen in zo’n situatie? Ruud Dirkse geeft in zijn vlog tips over hoe je een persoon toch over de drempel kunt krijgen om een gesprek aan te gaan met de huisarts.

Bekijk hieronder de nieuwe vlog van Ruud:

Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Ruud deelt onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg. Zijn dementievlogs zijn een combinatie van voorlichting en een gesproken column.

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief