Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

De 5 stappen van het huren van een sociale huurwoning via WoningNet

Geschreven op vrijdag 29 november 2019 door Mirjam Doorewaard

Wilt u zich oriënteren op het huren van een sociale huurwoning? Hier komt nog heel wat bij kijken. Waar moet u precies op letten en hoe gaat het proces van het inschrijven tot het bezichtigen en uiteindelijk het regelen van de huurovereenkomst? Volg de 5 stappen van het huren van een sociale huurwoning.

Sociale huurwoningen bij woningcorporaties

De meeste sociale huurwoningen worden door woningcorporaties verhuurd. Om de voorraad sociale huurwoningen zo eerlijk mogelijk te verdelen zijn er regels opgesteld. Dit heet ook wel ‘passend toewijzen’. Passend toewijzen betekent huren naar inkomen. Naast gewone sociale huurwoningen hebben woningcorporaties ook sociale huurwoningen speciaal voor senioren. Woningcorporaties maken gebruik van een woning verdeelsysteem. WoningNet is een van de grootste verdeelsystemen in Nederland.

WoningNet

Het aanbod sociale huurwoningen van meer dan 100 woningcorporaties, verdeeld over 15 regio’s, wordt aangeboden via WoningNet. Via de algemene website kunt u de regio kiezen waar u een woning zoekt. Om op beschikbare woningen te kunnen reageren, moet u ingeschreven staan bij WoningNet. Voor het vinden en huren van een sociale huurwoning kunnen er regionale verschillen zijn. Kijk op WoningNet naar de regio waarbinnen een woning zoekt voor de meest complete informatie.

Aanbod sociale huurwoningen via Woonz.nl

Ook via Woonz.nl kunt u een sociale huurwoning vinden. Als u via Woonz.nl een sociale huurwoning vindt, dan kunt u uitsluitend reageren op de woning via het woning verdeelsysteem van de woningcorporatie. Op Woonz.nl vindt u zowel direct beschikbare sociale huurwoningen als ook sociale huurwoningen die niet per direct beschikbaar zijn.

Een nieuwe woning in 5 stappen via WoningNet

Als u bij Woonz.nl een sociale huurwoning heeft gevonden, moet u reageren via WoningNet. Daarom nemen wij u mee in de stappen van inschrijving tot huurovereenkomst. Weet u al hoe het werkt en bent u nieuwsgierig naar de sociale huurwoningen? Klik hier voor een overzicht >

1. Inschrijven

De huur van uw nieuwe woning start met het inschrijven bij WoningNet. Dit kan via de website. De kosten en voorwaarden van inschrijven verschillen per regio. De WoningNet website van uw regio toont u de juiste informatie.

Voordat u gaat zoeken moet u informatie geven over:

  • uw huishoudsamenstelling;
  • het toetsingsinkomen van uw huishouden;
  • uw huidige woonsituatie;
  • uw woonwensen.

Het kan zijn dat er per regio aanvullende vragen worden gesteld.

2. Een passende woning zoeken

Als de woning beschikbaar komt, wordt deze geplaatst in het woningaanbod van WoningNet. Vanaf dat moment kunt u reageren op de woning. Over het algemeen geldt een reactietermijn. In sommige regio’s kunt u uw woonwensen vastleggen in uw persoonlijk profiel. U ontvangt op basis van dit profiel beschikbare woningen in uw mailbox.

3. Reageren op beschikbare woningen

Heeft u de woning gevonden die bij u past? Dan kunt u, zo lang de reactietermijn niet is verstreken, via de website op de woning reageren. Zodra de termijn is verstreken, is uw reactie definitief. U ziet op WoningNet uw rangorde. De rangorde is gebaseerd op de duur van uw inschrijving. Maakt u een kans? Dan volgt de bezichtiging. Bij sommige regio’s kunt u onbeperkt reageren op woningen. Bij anderen is het aantal reacties gemaximeerd.

4. De woning bezichtigen

Als de woningcorporatie u uitnodigt, kunt u de woning bezichtigen. Soms zijn er groepsbezichtigingen. De woningcorporatie voorziet u van een datum en een tijd waarop de bezichtiging plaatsvindt. Vaak geldt een deadline waarbinnen u moet reageren. Doet u dit niet op tijd, dan vervalt de aanbieding en komt de volgende belangstellende op de lijst in aanmerking voor de woning.

5. De woning accepteren

Als u ‘ja’ zegt tegen de woning, ontvangt u een voorlopige aanbieding. De woningcorporatie vraagt u een aantal gegevens aan te leveren om deze vervolgens te controleren. Het gaat onder andere om:

  • Inkomensverklaring: u heeft in ieder geval een aanslag inkomstenbelasting of een inkomensverklaring (ook wel IBRI-verklaring genoemd) voor u en uw eventuele partner nodig. Deze kunt u aanvragen bij de Belastingdienst, online of via telefoonnummer 0800-0543.
  • Persoonlijke gegevens van uzelf en uw eventuele medeaanvrager(s) en/of kinderen;
  • Aantal personen, samenstelling huishouden;
  • Eventuele urgentie/indicatie;
  • Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsstatus;
  • Verhuurdersverklaring (indien van toepassing). Dit is een formulier waarin u verklaart binnen eerdere verhuurrelaties een goed huurder te zijn geweest.

Blijkt uit de controle dat u voldoet aan de vereisten? Dan ontvangt u een huurovereenkomst ter ondertekening. Gefeliciteerd!

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief