Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

De 5 stappen van het huren van een sociale huurwoning via WoningNet

Geschreven op vrijdag 29 november 2019 door Woonz.nl

Wil je je oriënteren op het huren van een sociale huurwoning? Hier komt nog heel wat bij kijken. Waar moet je precies op letten en hoe gaat het proces van het inschrijven tot het bezichtigen en uiteindelijk het regelen van de huurovereenkomst? Volg de 5 stappen van het huren van een sociale huurwoning.

Sociale huurwoningen bij woningcorporaties

De meeste sociale huurwoningen worden door woningcorporaties verhuurd. Om de voorraad sociale huurwoningen zo eerlijk mogelijk te verdelen zijn er regels opgesteld. Dit heet ook wel ‘passend toewijzen’. Passend toewijzen betekent huren naar inkomen. Naast gewone sociale huurwoningen hebben woningcorporaties ook sociale huurwoningen speciaal voor senioren. Woningcorporaties maken gebruik van een woning verdeelsysteem. WoningNet is een van de grootste verdeelsystemen in Nederland.

WoningNet

Het aanbod sociale huurwoningen van meer dan 100 woningcorporaties, verdeeld over 15 regio’s, wordt aangeboden via WoningNet. Via de algemene website kun je de regio kiezen waar je een woning zoekt. Om op beschikbare woningen te kunnen reageren, moet je ingeschreven staan bij WoningNet. Voor het vinden en huren van een sociale huurwoning kunnen er regionale verschillen zijn. Kijk op WoningNet naar de regio waarbinnen een woning zoekt voor de meest complete informatie.

Aanbod sociale huurwoningen via Woonz.nl

Ook via Woonz.nl kun je een sociale huurwoning vinden. Als je via Woonz.nl een sociale huurwoning vindt, dan kun je uitsluitend reageren op de woning via het woning verdeelsysteem van de woningcorporatie. Op Woonz.nl vind je zowel direct beschikbare sociale huurwoningen als ook sociale huurwoningen die niet per direct beschikbaar zijn.

Een nieuwe woning in 5 stappen via WoningNet

Als je bij Woonz.nl een sociale huurwoning heeft gevonden, moet je reageren via WoningNet. Daarom nemen wij je mee in de stappen van inschrijving tot huurovereenkomst. Weet je al hoe het werkt en ben je nieuwsgierig naar de sociale huurwoningen? Klik hier voor een overzicht >

1. Inschrijven

De huur van jouw nieuwe woning start met het inschrijven bij WoningNet. Dit kan via de website. De kosten en voorwaarden van inschrijven verschillen per regio. De WoningNet website van jouw regio toont de juiste informatie.

Voordat je gaat zoeken, moet je informatie geven over:

  • jouw huishoudsamenstelling;
  • het toetsingsinkomen van jouw huishouden;
  • jouw huidige woonsituatie;
  • jouw woonwensen.

Het kan zijn dat er per regio aanvullende vragen worden gesteld.

2. Een passende woning zoeken

Als de woning beschikbaar komt, wordt deze geplaatst in het woningaanbod van WoningNet. Vanaf dat moment kun je reageren op de woning. Over het algemeen geldt een reactietermijn. In sommige regio’s kunt je jouw woonwensen vastleggen in jouw persoonlijk profiel. je ontvangt op basis van dit profiel beschikbare woningen in jouw mailbox.

3. Reageren op beschikbare woningen

Heb je de woning gevonden die bij je past? Dan kun je, zo lang de reactietermijn niet is verstreken, via de website op de woning reageren. Zodra de termijn is verstreken, is jouw reactie definitief. Je ziet op WoningNet jouw rangorde. De rangorde is gebaseerd op de duur van jouw inschrijving. Maak je een kans? Dan volgt de bezichtiging. Bij sommige regio’s kun je onbeperkt reageren op woningen. Bij anderen is het aantal reacties gemaximeerd.

4. De woning bezichtigen

Als de woningcorporatie u uitnodigt, kun je de woning bezichtigen. Soms zijn er groepsbezichtigingen. De woningcorporatie voorziet je van een datum en een tijd waarop de bezichtiging plaatsvindt. Vaak geldt een deadline waarbinnen je moet reageren. Doet je dit niet op tijd, dan vervalt de aanbieding en komt de volgende belangstellende op de lijst in aanmerking voor de woning.

5. De woning accepteren

Als je ‘ja’ zegt tegen de woning, ontvang je een voorlopige aanbieding. De woningcorporatie vraagt je om een aantal gegevens aan te leveren om deze vervolgens te controleren. Het gaat onder andere om:

  • Inkomensverklaring: je hebt in ieder geval een aanslag inkomstenbelasting of een inkomensverklaring (ook wel IBRI-verklaring genoemd) voor jou en jouw eventuele partner nodig. Deze kun je aanvragen bij de Belastingdienst, online of via telefoonnummer 0800-0543.
  • Persoonlijke gegevens van jezelf en jouw eventuele medeaanvrager(s) en/of kinderen;
  • Aantal personen, samenstelling huishouden;
  • Eventuele urgentie/indicatie;
  • Nederlandse nationaliteit of geldige verblijfsstatus;
  • Verhuurdersverklaring (indien van toepassing). Dit is een formulier waarin je verklaart binnen eerdere verhuurrelaties een goed huurder te zijn geweest.

Blijkt uit de controle dat je voldoet aan de vereisten? Dan ontvang je een huurovereenkomst ter ondertekening. Gefeliciteerd!

Meer informatie over het thema verhuizen? Ontdek relevante informatie en handige tips in het digitale themaboek verhuizen.
Download gratis het themaboek verhuizen

 

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief