Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Alles wat je moet weten over personenalarmering

Geschreven op donderdag 18 april 2024 door Dominique

Je hebt er vast weleens van gehoord; personenalarmering. Het is een verzamelnaam voor oproepsystemen waarmee je hulp kunt inschakelen in geval van nood. Het is een bekend hulpmiddel om met een veilig en zeker gevoel langer thuis te blijven wonen.

Soorten personenalarmeringen

De meest bekende vorm is een personenalarm voor om en in het huis. Ook zijn er personenalarmeringen voor onderweg, ook wel mobiel alarm genoemd. Senioren worden steeds vitaler en ouder. Dus er is ook steeds meer behoefte aan. Tenslotte bestaan er ook nog automatische alarmsystemen op basis van sensoren. Deze sensoren kunnen afwijkingen in het dagelijkse leefpatroon signaleren. De personenalarmeringen kunnen in verschillende vormen komen:

  • Een zendertje in de vorm van een horloge of ketting;
  • Een knop in huis;
  • Een mobiele telefoon;
  • Een broekriem met een zendertje.

Het is vaak mogelijk om een combinatie van de vormen te gebruiken. Meer lezen over dit soort toepassingen? 
Download gratis het boekje domotica

Waar je op kunt letten bij het aanschaffen

Er zijn verschillende vragen die je kan stellen als je interesse hebt in personenalarmering:

  1. Heb je personenalarmering nodig in en om het huis? Of wil je er ook gebruik van maken als je buiten de deur bent?
  2. Wordt het systeem aangesloten op de vaste telefoon- of internetverbinding? Of werkt het systeem zelfstandig?
  3. Is het systeem makkelijk te gebruiken voor jou?
  4. Hoe zit het met de alarmopvolging? Is de zorgcentrale 24/7 beschikbaar? Of wil je dat het signaal naar familie, vrienden of zorgorganisaties wordt gestuurd?
  5. Ga je het zelf aanschaffen of neem je een abonnement?

Een hoop organisaties voor wonen, zorg en welzijn leveren personenalarmeringssystemen, zoals verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen. Voor specifieke vragen over personenalarmering adviseren we om contact met die organisaties op te nemen.

Kosten vergoed door zorgverzekeraar

Als je om medische redenen personenalarmering nodig hebt dan is het mogelijk dat jouw zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoed. Hiervoor moet je wel een verklaring van de huisarts hebben, waarin staat dat je personenalarmering nodig hebt. Belangrijk om te weten: alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet je zelf betalen. Als je hier meer over wilt weten dan kun je het beste contact opnemen met de zorgverzekeraar.

Kosten vergoed door gemeente

Als je geen medische indicatie hebt, wordt het niet vergoed. Sommige gemeenten bieden wel ondersteuning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Je kunt dan via de gemeente een aansluiting krijgen op de personenalarmering als je je bijvoorbeeld thuis niet veilig voelt en je geen mensen in de buurt hebt die je kunt waarschuwen als er iets mis is. Niet alle gemeenten vergoeden personenalarmering. Daarom kun je voor meer informatie het beste navraag doen bij jouw eigen gemeente. 

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief