Wat domotica precies is en wat de voor- en nadelen zijn, lees je hier. In dit artikel gaan we in op 5 domotica toepassingen voor in en rondom de woning.
Digitaal boekje domotica
Alles lezen over domotica toepassingen in en om de woning? Download dan nu gratis het digitale boekje domotica!
Download het boekje domotica
Slimme beveiliging
Beveiliging is een belangrijk onderdeel als het gaat om een smarthome. Denk bijvoorbeeld aan slimme alarmsystemen die een melding geven als iemand de tuin inkomt. De camera´s maken foto´s en video opnames, de lichten gaan aan en een smarthome systeem kan zelfs een virtuele hond laten blaffen. Een andere bekende domotica toepassing rondom beveiliging is een slimme deurbel. Vaak heeft het een ingebouwde camera, microfoon, speaker en bewegingssensoren. Zo kun je op afstand met iemand praten. Tot slot lichten we slimme deursloten toe. Dit zijn elektrische sloten die je kunt openen en sluiten met een mobiele telefoon, pincode, afstandsbediening of een NFC tag (zie foto hier onder). Staat je visite al voor de deur, maar jij in de file? Dan kun je ze alvast binnenlaten. Daarnaast hoef je je geen zorgen meer te maken over verloren sleutels!
Slimme zonwering
Domotica kan ook worden toegepast op zonwering. Zo kun je het besturen via de smartphone. Ook is het mogelijk dat zonwering automatisch omlaag gaat wanneer de zon schijnt of op een vooraf ingepland tijdstip. Denk aan rolluiken die automatisch sluiten zodra de zon schijnt of slimme gordijnen die iedere ochtend om 08:00 uur openen.
Slimme verwarming
Met slimme verwarming stel je zelf de temperatuur in verschillende kamers op verschillende tijdstippen. Dit kan van een afstand zonder dat je de centrale verwarming aan of uit hoeft te zetten. Hiervoor is een slimme thermostaat nodig die is verbonden met het internet. Je bedient het met een speciale afstandsbediening of een app op je tablet of mobiel. Met slimme verwarming verminder je het energieverbruik in huis.
Slimme verlichting
Slimme verlichting bedien je middels een app op je telefoon of via een tablet. Je kunt de lichten aan- en uitzitten bijvoorbeeld vanuit bed, de lichten dimmen of juist fel aanzetten en het is mogelijk om de kleuren van de lampen aan te passen. Ook is het mogelijk om timers in te stellen die bijvoorbeeld alle lampen uitschakelen of juist die ene lamp inschakelt op een bepaald tijdstip.
Slim huishouden
In het huishouden is er veel mogelijk als het gaat om domotica. Van simpel tot ingewikkelde apparaten. Zo zijn er de robotstofzuiger en dweilrobot. Krijg je onverwachts visite en ben je niet thuis? Zet dan op afstand de robotstofzuiger aan. Ook zijn er grote apparaten zoals de vaatwasser, wasmachine, koelkast en oven die slim zijn gemaakt. Zo kunnen slimme koelkasten de voorraad bijhouden. Meer lezen over slimme apparaten in het huishouden? Klik hier.