Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wat is domotica?

Geschreven op maandag 13 mei 2024 door Dominique

Domotica is een verzamelnaam voor slimme apparaten die ervoor zorgen dat je comfortabeler woont of energie bespaart. Een domotica systeem bestaat uit slimme apparaten die via een lokaal netwerk kunnen samenwerken. Dagelijkse taken kunnen bijvoorbeeld worden geautomatiseerd. Denk aan het instellen van schema’s voor het automatisch openen en sluiten van de gordijnen.

Voorbeelden domotica in de woning

Er zijn een hoop voorbeelden te benoemen als het gaat om domotica. Hieronder lichten we een aantal domotica toepassingen toe:

  • Slimme verlichting: met slimme lichtbronnen in huis kun je de verlichting aanpassen aan een bepaalde activiteit. Denk bijvoorbeeld aan het dimmen van de verlichting voor een gezellige sfeer of fel licht om de krant te kunnen lezen. Soms is het ook mogelijk om te veranderen van kleur. Verder kun je de slimme verlichting met een druk op de knop aan- of uitzetten, zelfs als je niet thuis bent. Je bedient het eenvoudig via een app op je smartphone of tablet.
  • Robotstofzuiger: de naam zegt het al, een robotstofzuiger is een huisrobot die zelfstandig stofzuigt. De robotstofzuiger kan ruimtes in kaart brengen en obstakels herkennen. Deze informatie wordt ook opgeslagen, zodat de robot de obstakels in de ruimte kan herinneren.
  • Slimme deurbel: dit is een deurbel die verbonden is met het internet. Vaak bevat het een ingebouwde camera, microfoon, speaker en bewegingssensoren. Je ziet bijvoorbeeld via de app wie er bij de deur staat en je kunt praten met degene die aanbelt. Dit zorgt voor gemak en veiligheid.
  • Elektrische gordijnen: deze bedien je via je smartphone of een afstandsbediening. De gordijnen gaan veel langer mee, omdat ze altijd gelijkmatig open gaan en hierdoor perfect hangen en niet vast komen te zitten. Daarnaast worden ze minder snel vuil, omdat je ze op afstand bediend.

De voordelen van domotica in je woning

Zoals eerder gezegd zorgen domotica voor meer gemak en comfort in huis. Je bedient de apparaten op afstand en door schema´s in te stellen, zorg je dat ze in- of uitschakelen op het juiste moment. Je bepaalt zelf wanneer je bijvoorbeeld het licht inschakelt en zo ga je efficiënt om met het energieverbruik van je huis. Toepassingen zoals slimme deurbellen maken je huis veiliger, omdat ze ongewenst bezoekers direct in de gaten hebben.

De nadelen van domotica in je woning

Een nadeel van domotica is dat het duur kan zijn. Er zijn een hoop mogelijkheden, maar niet altijd even goedkoop. Daarnaast zijn er veel verschillende leveranciers, merken en soorten van domotica. Niet alle toepassingen zullen perfect met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor zal je vaak verschillende apps moeten beheren om de woning te kunnen bedienen. Tot slot vergt het ook tijd om je te verdiepen in alle mogelijkheden.

Is domotica iets voor jou?

Wegen de voordelen op tegen de nadelen? Houd je van gadgets? En zijn ze echt van meerwaarde voor jou? Dat zijn vragen die je jezelf kunt stellen. Wil je meer lezen over domotica toepassingen? Klik hier.

Digitaal boekje domotica

Alles omtrent domotica lezen? Download dan nu het gratis digitale boekje domotica!
Download het boekje domotica

Woonz nieuwsbrief