Taboe op het vragen van hulp
Mantelzorg overkomt men vaak. Als je dag in, dag uit voor iemand zorgt, dan kan het zijn dat je de zorg niet identificeert als een zorgvraag. Het sluipt er langzaam in. Op het moment dat het te zwaar wordt, denken mensen vaak, ik blijf het zelf doen. Op het vragen van hulp rust nog een taboe. Want mantelzorg doe je met liefde. Daarom is het soms fijn om iemand te hebben die van een afstand meekijkt.
Mantelzorgmakelaar
De mantelzorgmakelaar helpt je om de juiste zorgvraag boven tafel te krijgen. Middels gesprekstechnieken is deze persoon getraind om concreet te maken wat de zorgvraag is. Op deze manier kan de mantelzorgmakelaar je voorzien van de mogelijkheden binnen jouw situatie. Je beslist zelf wat je hiermee doet: “Ik herken het, maar blijf het doen of ik kan er hulp bij krijgen.”
Meerdere zorgvragen
“Mensen realiseren zich vaak niet dat ze te maken hebben met een complexe zorgvraag of meerdere zorgvragen. Denk aan iemand die beginnende dementie heeft in combinatie met psychiatrische problemen. Of een lichamelijke aandoening in combinatie met depressie. Het bepalen van de zorgvraag is de eerste stap richting het regelen van de juiste zorg”, aldus een mantelzorgmakelaar. Indien het wenselijk is, neemt de mantelzorgmakelaar ook het aanvragen en regelen van zorg van je over.
Vergoeding voor mantelzorgmakelaar
In de onderstaande situaties kun je een vergoeding krijgen voor de mantelzorgmakelaar:
- Als de mantelzorgmakelaar bij een organisatie voor mantelondersteuning of bij jouw gemeente werkt dan hoef je meestal niets te betalen;
- Sommige zorgverzekeraars vergoeden kosten van een mantelzorgmakelaar vanuit de aanvullende verzekering;
- Sommige gemeenten vergoeden een mantelzorgmakelaar vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).
Neem contact op met jouw zorgverzekeraar of gemeente als je zeker wilt weten of je een vergoeding kunt krijgen.