Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Een fijn leven met de senioren hypotheek

Geschreven op dinsdag 21 september 2021 door Mirjam Doorewaard

Het is een mooie zonnige nazomerochtend als ik koers zet naar Andijk. Ik ben op weg naar Ingrid Stolwijk. Enkele jaren terug besloot ze gebruik te maken van de senioren hypotheek en wil daar, ter inspiratie voor anderen, graag meer over vertellen.

Op weg naar 45 jaar

Ingrid woont in een bungalow in een rustige wijk van Andijk. Ze kocht deze bungalow in 1976 samen met haar man. Inmiddels woont ze er al bijna 45 jaar.

De bungalow oogt ruim, licht en heeft een fijn uitzicht op een mooie tuin. “Toen we de bungalow in 1976 kochten, was hij nog in originele staat. We hebben er flink aan verbouwd. Hij is een stuk uitgebouwd, zodat we er fijn met onze 3 opgroeiende kinderen konden wonen.”

"Toen Jan en ik in 1963 trouwden, moest ik stoppen met werken. Zo ging dat vroeger."

Wonen en werken in Noord-Holland

Ingrid vertelt dat ze het grootste deel van haar leven in Noord-Holland heeft gewoond. Na haar schoolopleiding begon ze haar werkzame leven als verpleegkundige met kraamaantekening. “Toen Jan en ik in 1963 trouwden, moest ik stoppen met werken. Zo ging dat vroeger.”

Stoppen met werken betekende voor Ingrid niet dat ze stil ging zitten. Naast de opvoeding van haar 3 kinderen, heeft ze in die jaren altijd veel tijd en energie gestoken in allerlei vrijwilligerswerk.

“Op een gegeven moment werd werken voor getrouwde vrouwen gewoon. Ik heb toen mijn carrière weer opgepakt en ben ook terug gegaan naar de schoolbanken. Zo heb ik van alles bijgeleerd en heb nog een flink aantal jaren van betekenis kunnen zijn. Bijvoorbeeld als schoonheidsspecialiste, hbo docente en opleidingsadviseur in de ouderenzorg.”

Pensioengat

Door de onderbreking in haar loopbaan heeft Ingrid een beperkt pensioen opgebouwd. Ze kampt met een zogenaamde pensioengat.

“Toen Jan en ik nog samen waren, was dat helemaal geen probleem. We hadden het goed samen en konden ons toch best wat permitteren. Door de crisis in 2008 en het overlijden van Jan is mijn financiële situatie veranderd. Mijn inkomen werd fors minder en ik moest kleine dingen die voor mij belangrijk waren loslaten.”

"Het is heel fijn om professionele hulp en advies te krijgen als je voor een belangrijke financiële beslissing staat."

De senioren hypotheek

Via-via hoorde Ingrid zo’n 4 jaar geleden van de senioren hypotheek. De hypotheekvorm die het voor senioren mogelijk maakt om de overwaarde op de eigen woning contant te maken. Omdat de woning van Ingrid overwaarde had, is ze in gesprek gegaan met de adviseur van Pro Finance.

Ingrid: “Het is heel fijn om professionele hulp en advies te krijgen als je voor een belangrijke financiële beslissing staat. Ik heb heel goed aan kunnen geven wat mijn wensen waren. De adviseur heeft mijn wensen vertaald naar een persoonlijke, financiële uitwerking die voor mij passend was. Hoewel er nog best wat bij kwam kijken zoals bijvoorbeeld een taxatie, was het toch vrij vlot geregeld. Na een maand of twee stond het geld op mijn rekening.”

"Ik heb hulp bij het onderhouden van de tuin en als het nodig is, kan ik best nog wat aanpassingen laten doen. De financiële ruimte die is ontstaan met de senioren hypotheek maakt dat mogelijk."

Een fijn leven zonder financiële zorgen

Ingrid geniet dagelijks van de financiële armslag die de senioren hypotheek haar heeft gegeven.

“Als je 82 bent, hoef je geen grote, verre reizen meer te maken. Ondanks dat ik mij goed voel, moet ik mijn gezondheid in acht nemen. Ik heb iedere dag één afspraak en doe dan iets leuks. Ik spreek af met één van mijn kinderen of een vriendin, ga lekker ergens koffie drinken of bezoek eens concert in het Concertgebouw. Tegelijkertijd wil ik ook heel graag in dit huis blijven wonen. Ik heb hulp bij het onderhouden van de tuin en als het nodig is, kan ik best nog wat aanpassingen laten doen. De financiële ruimte die is ontstaan met de senioren hypotheek maakt dat mogelijk. Het geeft mij de kans om te blijven wonen en te genieten van een fijne en financieel zorgeloze oude dag. Daarnaast heb ik inmiddels ook kleinkinderen die studeren. Het is voor jonge mensen best een lastige tijd. Met veel plezier draag ik zo af en toe een beetje bij. Kunnen ze iets leuks gaan doen.”

Een boeiende kennismaking

Ik zie dat we al meer dan een uur gezellig hebben gekletst met elkaar. Ik bewonder de vitaliteit en energie van Ingrid. De manier waarop ze haar leven leeft en haar keuzes maakt. Mocht ik ooit 82 zijn, dan zou ik dat graag op deze manier doen!

Alles over overwaarde

Heeft u net als Ingrid interesse in het opnemen van uw overwaarde? In dit artikel leest u meer over verschillende manieren om overwaarde van uw woning op te nemen. Direct een afspraak maken om te kijken wat voor u de mogelijkheden zijn? Klik hier.

Woonz nieuwsbrief