Zestien jaar geleden verhuisde het paar vanuit Zeist naar Driebergen. Daar woonden ze in een honderd jaar oud huis. Heel mooi, maar ‘Zo’n huis is echt nooit af,’ zegt meneer Amons erover. 'Het continue onderhoud werd ons uiteindelijk teveel.' Hier in Driebergen vonden ze rust en ruimte in een modern en comfortabel huis aan een doodlopende straat waar alleen bewoners en bezoekers voorbij komen. Dat is lekker rustig, hoewel een klein beetje reuring op z’n tijd ook wel fijn is.
Levensloopbestendigheid
Zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen is altijd een uitdrukkelijke wens van het paar geweest. ‘Daar moet je op tijd over nadenken,’ zegt mevrouw Amons. ‘Wij hebben heel bewust naar een seniorvriendelijke woning gezocht. Praktisch ingericht, met mogelijkheden om een slaapvertrek beneden in te richten.’
Het echtpaar woont sinds eind 2006 in dit huis. Daarvoor woonden ze dertig jaar in een huis uit 1906 in Zeist. ‘Dat huis werd te groot, te onpraktisch, het had een steile trap en vergde te veel onderhoud. Het was, kort gezegd, geen huis voor oude mensen. We hebben toen heel bewust gezocht naar een moderner huis met ‘levensloopbestendigheid’: een huis dat makkelijk kan meegroeien met de veranderende behoeftes als je ouder wordt,’ legt mevrouw Amons uit.
Bekijk seniorenwoningen op Woonz.nl
Ze vonden dit huis, dat is gebouwd als seniorenwoning, met een badkamer en slaapkamer op de begane grond. De korte trap is ook seniorvriendelijk ontworpen. De inpandige garage/bergruimte, die makkelijk binnendoor te bereiken is zou niet misstaan in welk huis dan ook.
Maar ook dat is een seniorvriendelijk aspect, vindt mevrouw Amons: ‘Je kan overal altijd makkelijk bij. Dat scheelt traplopen, op krukjes staan en door luikjes tasten. Allemaal handelingen waarbij je vroeg of laat een keer onderuit kan gaan.’
Sinds Nelle en Ferdie Amons in 2006 naar Driebergen verhuisden is het leven erg veranderd. 'Er zijn veel bezorgdiensten bijgekomen, boodschappen, eten bestellen, het is allemaal zo in huis. De behoefte aan goed bereikbare winkels is daarmee kleiner geworden. Je moet natuurlijk wel een beetje handig met online werken zijn,' merkt mevrouw Amons op.
Kunst en cultuur
‘Waar we bij het betrekken van deze woning niet zo heel erg bij stilstonden, is dat het culturele aanbod in de nabije omgeving schaars is. Daar sta je niet zo bij stil als je heel mobiel bent, maar nu merken we toch dat de drempel wel hoger wordt om nog echt voor een mooi concert de deur uit te gaan. Vrienden in Schouwenhove (seniorenappartementen) in Leiden wonen wat dat betreft centraler, die hebben alles heel dichtbij, en heel goed georganiseerd. Bovendien hebben zij alle hulp en faciliteiten in huis. Dichtbij, in Kraaibeek, een appartementencomplex voor ouderen vlak bij de woning van het echtpaar, speelt zich op cultureel gebied ook nog wel het een en ander af, maar wat te weinig en kleinschalig.'
Sociale contacten en hulp
‘In de coronatijd hebben we volop van de tuin geprofiteerd. Maar daar hebben we wel hulp voor van een hovenier (twee keer per jaar) en af en toe van iemand via de ANBO. De kinderen helpen af en toe mee.' 'Het tuinwerk is voor onze oude lijven te zwaar geworden’, merkt mevrouw op. Er is ook huishoudelijke hulp via de WMO, aangevuld met een privé hulp die het echtpaar al langer kent. Gelukkig heeft het paar hiervoor de financiële ruimte. Mevrouw Amons doet het meeste werk in huis, nadat haar man als gevolg van een complicatie tijdens een operatie in 2015 minder mobiel werd en ook de administratie niet meer kon doen, vertelt ze. Daarbij schroomt ze niet om hulp te vragen. ‘Daar is zij werkelijk heel sociaal in', vult haar man aan. ‘Hoe meer mensen, hoe beter,’ lacht hij. Maar in ernst: zij is 87 en voelt haar rug eerder dan vroeger opspelen. ‘Gelukkig hebben we goed contact met onze buren. Ze zijn heel hulpvaardig.’ De verschillen tussen senioren zijn groot. De een heeft heel veel hulp nodig, anderen zijn nog heel zelfstandig. De een zwijgt, de ander is weer heel assertief. Het blijft altijd maatwerk.
Aanpassingen in huis en financiële mogelijkheden
Zijn er nog verbeteringen denkbaar in dit huis? ‘Ja’, zegt mevrouw Amons. ‘Ik zou het ligbad er zonder enig bezwaar uitslopen en daar een ruime inloopdouche van maken. En de werkkamer beneden, die kan als slaapkamer ingericht worden. Dan is alles gelijkvloers. Een traplift of een echte lift is natuurlijk ook nog mogelijk.‘ Dat soort investeringen is in een eigen huis waarvan een substantieel deel van de hypotheek is afgelost, altijd mogelijk. Een beetje extra hypotheek om dit soort investeringen te financieren, is makkelijk te regelen. ‘Hoegenaamd geen cent te makken hebben en in een groot hypotheekvrij huis wonen, dat is onnodig ongemak,’ zegt mevrouw Amons. Een beetje meer financiële ruimte is overigens ook heel goed in te zetten om wat extra hulp in huis te organiseren.
Behoefte aan praktisch
De situatie van nu, waarin de vrouw nog veel kan doen, krijgt van mevrouw zeker een 8. Als ze minder zou kunnen, dan wordt dat cijfer iets lager. Maar met de juiste hulp zal het een dikke voldoende blijven. Het is dus wel heel belangrijk dat je altijd goed op de hoogte blijft van de hulp die beschikbaar en via de gemeente te verkrijgen is. Dat er in vergrijzend Nederland steeds meer seniorenwoningen nodig zijn, dat is evident. ‘Maar het is vooral belangrijk dat de overige faciliteiten, de buurtcentra, de ontmoetingsplaatsen, de voorzieningen, de hulp, dichtbij zijn gevestigd. De ‘knarrenhofjes doen dat goed. En ook een adviseur die kan helpen bij de keuzes die zich aandienen bij het ouder worden en zelfstandig wonen zou erg handig zijn, een soort ouderenconsulent,’ vindt mevrouw Amons. Maar voorlopig redden zij het samen nog prima in hun fijne huis in Driebergen.
Themaboek langer thuis wonen
Meer weten over langer thuis wonen? In het themaboek langer thuis wonen vind je verhalen ter inspiratie en allerlei handige informatie die je helpen bij jouw keuzes. Het themaboek is gratis te downloaden via onderstaande button.