Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Zorgen voor je naaste is volgens veel mantelzorgers een verrijking van je leven

Geschreven op donderdag 16 augustus 2018 door Eline Bodbijl

Het zorgen voor een naaste kan ontzettend zwaar zijn. Niet alleen de zorg zelf, maar ook het combineren van de zorg met een baan of een sociaal leven maakt het een heftige taak die maar liefst 4 miljoen mensen in Nederland op zich nemen. Soms is het moeilijk omdat de persoon voor wie gezorgd wordt aftakelt, veranderd of pijn heeft.

Soms is het moeilijk omdat de band met de persoon in kwestie niet goed is of minder goed wordt. Een groot deel van de mantelzorgers geeft aan dat de mooie momenten noodzakelijk zijn om de zorg vol te houden. Dit zijn de herinneringen om aan vast te houden wanneer het moeilijk gaat. Maar liefst 5 op de 6 mantelzorgers geniet van hierdoor van het zorgen voor hun naaste. Om deze mooie momenten te creëren geven mantelzorgers aan dat het belangrijk is om regie te behouden in de zorg voor hun naaste. Wanneer het voelt alsof de zorg hun leven beheerst is het natuurlijk lastiger om vol te houden en te genieten van leuke gebeurtenissen.

De kleine momenten

Het zijn vooral de kleine momenten die als mooi worden ervaren. Een lach, een complimentje of een andere blijk van waardering kan al genoeg zijn om de zorg vol te houden. Daarnaast worden bijvoorbeeld samen naar muziek luisteren of oude foto’s kijken genoemd als fijne gebeurtenissen.

Waardering maakt alles makkelijker

Het gros van de mantelzorgers voelt zich gewaardeerd door degene voor wie ze zorgen. Dit maakt het zorgen makkelijker. Daarnaast is het ook makkelijker om samen een mooi moment te creëren wanneer er wederzijds respect en waardering is. Het gros van de mantelzorgers geeft aan dat het zorgen voor hun naaste het leven verrijkt heeft. Ook geven veel mantelzorgers aan dat de relatie met diegene waar ze voor zorgen verdiept is.

Het is mooi om te horen dat het zorgen voor elkaar niet alleen zwaar is, maar ook voor bijzondere gebeurtenissen en ervaringen zorgt.

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief