Zeven belangrijkste verschillen tussen trapliften
De Woningwachter is partner van Woonz.nl en gespecialiseerd in het plaatsen van trapliften. Zij hebben de zeven belangrijkste verschillen tussen trapliften op basis van veiligheid voor u op een rijtje gezet:
1) Maatwerk versus standaard
Veel trapliften zijn gemaakt van standaard systemen, waarbij de onderdelen als het ware aan elkaar worden ‘geklikt’ (modulaire systemen). Omdat u dan extra ruimte verliest, adviseert De Woningwachter maatwerk met een zogenaamde VR-scan. Zo’n scan berekent de meest veilige rail tot op de millimeter. De rail wordt dan naadloos aan uw trap aangepast, zo dicht mogelijk over en langs de rand van de trap. De hoeken beginnen op die manier nooit te vroeg of te laat
2) Aan de binnen-of buitenkant van de trap?
Een traplift kan aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van uw trap worden gemonteerd. De experts van De Woningwachter hebben absolute voorkeur voor het monteren van de traplift aan de binnenzijde. Dan kan iemand die geen traplift hoeft te gebruiken, zoals een partner of thuishulp, veiliger de trap op en af.
3) Het aantal motoren in de traplift
De meeste trapliften werken met twee motoren. De experts van De Woningwachter adviseren een traplift met één motor. Dan kan de bocht scherper worden gemaakt en hangt de rail minder ver over de trap. Daarbij komt dat de meeste trapliften met twee motoren alleen aan de buitenkant van de trap worden gemonteerd.
4) Meedraaiende stoel of niet?
U kunt vaak ook kiezen tussen een meedraaiende stoel of een stoel die niet met de bocht meedraait. De experts van De Woningwachter adviseren een meedraaiende stoel vanwege de extra veiligheid. Met een meedraaiende stoel blijft u goed in uw stoel zitten, blijven de benen goed op hun plek en hebben de benen ook meer ruimte. Misschien nog wel een groter voordeel is dat de stoel ook draait als u boven of beneden bent aangekomen. Zo valt u dus niet van de trap maar stapt u meteen uit de stoel op een veilige ondergrond. Let overigens ook op de mogelijkheden voor uw voetensteun: ook een knop waarmee u die automatisch inklapt als u uit de lift wilt stappen, is extra veilig.
5) Gordeldetectie of niet?
Met een gordeldetectie bent u er altijd van verzekerd dat de lift pas start als uw gordel vastzit. De Woonwachter adviseert dan ook – met klem – een gordeldetectie.
6) Wat als er iets onder de stoel komt?
Stel dat er een kat onder de liftstoel doorloopt of er valt iets van de trap. Dan stopt de lift als er een veiligheidsdetectie op zit. Daarnaast kunt u nog kiezen voor een traplift met een ingebouwd meldingssysteem wanneer u niet meer verder kunt door bijvoorbeeld een obstakel op de trap. Dan wordt er door een druk op de alarmknop automatisch gebeld naar het ingegeven telefoonnummer.
7) Wat bij brand of bij een noodsituatie?
Stel er breekt brand uit en/of de stroom valt uit. Dan is het slim als de lift een betrouwbare accu heeft waarmee u in elk geval naar boven of beneden kunt. Ook daar kunt u bij de aankoop naar vragen.
Wilt u meer weten over onze werkwijze? Of een afspraak maken met één van onze trapliften-experts? Ga dan naar onze dienstenpagina: 'Plaatsen traplift'.