Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Zeven veiligheidsverschillen tussen trapliften

Geschreven op dinsdag 07 september 2021 door Sophie Schilder

Overweegje om een traplift te kopen? Deze investering vraagt om maatwerk. Breng de mogelijkheden voor jouw persoonlijke situatie alvast goed in kaart. Dan kun je straks veilig en comfortabel naar een andere verdieping.

Zeven belangrijkste verschillen tussen trapliften

De Woningwachter is partner van Woonz.nl en gespecialiseerd in het plaatsen van trapliften. Zij hebben de zeven belangrijkste verschillen tussen trapliften op basis van veiligheid voor u op een rijtje gezet:

1)    Maatwerk versus standaard

Veel trapliften zijn gemaakt van standaard systemen, waarbij de onderdelen als het ware aan elkaar worden ‘geklikt’ (modulaire systemen). Omdat je dan extra ruimte verliest, adviseert De Woningwachter maatwerk met een zogenaamde VR-scan. Zo’n scan berekent de meest veilige rail tot op de millimeter. De rail wordt dan naadloos aan jouw trap aangepast, zo dicht mogelijk over en langs de rand van de trap. De hoeken beginnen op die manier nooit te vroeg of te laat

2)    Aan de binnen-of buitenkant van de trap?

Een traplift kan aan de binnenzijde of aan de buitenzijde van de trap worden gemonteerd. De experts van De Woningwachter hebben absolute voorkeur voor het monteren van de traplift aan de binnenzijde. Dan kan iemand die geen traplift hoeft te gebruiken, zoals een partner of thuishulp, veiliger de trap op en af.

3)    Het aantal motoren in de traplift

De meeste trapliften werken met twee motoren. De experts van De Woningwachter adviseren een traplift met één motor. Dan kan de bocht scherper worden gemaakt en hangt de rail minder ver over de trap. Daarbij komt dat de meeste trapliften met twee motoren alleen aan de buitenkant van de trap worden gemonteerd.

4)    Meedraaiende stoel of niet?

Je kunt vaak ook kiezen tussen een meedraaiende stoel of een stoel die niet met de bocht meedraait. De experts van De Woningwachter adviseren een meedraaiende stoel vanwege de extra veiligheid. Met een meedraaiende stoel blijf je goed in de stoel zitten, blijven de benen goed op hun plek en hebben de benen ook meer ruimte. Misschien nog wel een groter voordeel is dat de stoel ook draait als je boven of beneden bent aangekomen. Zo val je dus niet van de trap maar stap je meteen uit de stoel op een veilige ondergrond. Let overigens ook op de mogelijkheden voor voetensteun: ook een knop waarmee je die automatisch inklapt als je uit de lift wilt stappen, is extra veilig.

5)    Gordeldetectie of niet?

Met een gordeldetectie ben je er altijd van verzekerd dat de lift pas start als de gordel vastzit. De Woonwachter adviseert dan ook – met klem – een gordeldetectie.

6)    Wat als er iets onder de stoel komt?

Stel dat er een kat onder de liftstoel doorloopt of er valt iets van de trap. Dan stopt de lift als er een veiligheidsdetectie op zit. Daarnaast kun je nog kiezen voor een traplift met een ingebouwd meldingssysteem wanneer je niet meer verder kunt door bijvoorbeeld een obstakel op de trap. Dan wordt er door een druk op de alarmknop automatisch gebeld naar het ingegeven telefoonnummer.

7)    Wat bij brand of bij een noodsituatie?

Stel er breekt brand uit en/of de stroom valt uit. Dan is het slim als de lift een betrouwbare accu heeft waarmee je in elk geval naar boven of beneden kunt. Ook daar kun je bij de aankoop naar vragen.

Woonz nieuwsbrief