Het Familiegesprek
Naarmate je ouder wordt, merk je waarschijnlijk dat jouw woonwensen veranderen. Als je langer thuis blijft wonen, dan is het belangrijk om te weten hoe je dit fijn en comfortabel kunt en wilt blijven doen. Het Familiegesprek speelt hier ook een belangrijke rol. Het kan lastig zijn om over bepaalde onderwerpen te praten, vooral als jij en jouw kinderen bijvoorbeeld niet hetzelfde denken over bepaalde onderwerpen. Toch is het belangrijk om dit gesprek aan te gaan, zodat je jouw woonwensen kunt aangeven. De tool ‘het Familiegesprek’ kan je ondersteunen. Hierin vind je tips en stellingen die je helpen bij een goed gesprek over langer thuis wonen.
Het Familiegesprek is gratis aan te vragen, zowel online als een fysiek exemplaar. Wil je de tool downloaden of thuisgestuurd krijgen? Klik dan op de button hieronder.
Waarom praten over later?
Het is niet altijd gemakkelijk om over later te praten. Maar het is een essentieel gesprek dat we allemaal moeten voeren:
- Het zorgt voor duidelijkheid: door over later te praten, schep je duidelijkheid over jouw wensen en voorkeuren. Denk aan medische behandelingen of wat er moet gebeuren als je niet langer zelfstandig kan wonen. Het helpt je naasten te begrijpen wat jij belangrijk vindt.
- Het vermindert stress: je naasten hoeven niet te gissen wat jij zou willen.
- Het versterkt de band: een open gesprek over later kan de band versterken. Het laat zien dat je hun mening waardeert.
Het Familiegesprek starten
- Plan een informele bijeenkomst in met je naasten. Vertel hen dat je wilt praten over later en graag hun gedachten wilt weten.
- Loop het Familiegesprek alvast door. Schrijf je wensen op, zodat je goed bent voorbereid. Hierop kan je input vragen van je naasten.
- Houd het Familiegesprek er ook bij tijdens de bijeenkomst.