Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Heb ik als mantelzorger wel een keuze?

Geschreven op donderdag 25 mei 2023 door Woonz.nl

Stel je buurvrouw komt ten val. Tijdens en na haar ziekenhuisbezoek heb je gezorgd voor haar hondje. Maar al snel blijf je ook koffie drinken, opruimen, een klusje doen en soms een boodschap. Nu ben je er iedere doordeweekse dag in de ochtend...

Mantelzorger zijn

Zorgen voor een familielid, vriend of buur is meestal iets dat je doet omdat het zo hoort of omdat het zo gegroeid is. Mantelzorg levert voldoening op en dankbaarheid maar ook vermoeidheid en kopzorgen. Veelal 50-plussers die mantelzorger zijn, zorgen op de eerste plaats voor hun partner, en (schoon)ouders maar ook voor vrienden, buren en andere familieleden zoals broers en zussen of tantes en ooms.

Heb ik wel een keuze?

Ons zorgstelsel steunt in grote mate op de zelfredzaamheid van zorgbehoevenden en de steun vanuit hun netwerk, mantelzorgers en vrijwilligers. Mag de overheid u verplichten om te zorgen voor een ander? De overheid mag het je wel vragen om bijvoorbeeld te helpen met huishoudelijke klusjes, maar mag het je niet verplichten. Je bepaalt altijd zelf of je dat wel of niet wilt.

Checklist mantelzorger

Het is belangrijk dat de zorgvragers en de mantelzorgers de keuzemogelijkheden die zij hebben, kennen. En ze moeten keuzes (kunnen) maken. Zodat zij voor zorg/ondersteuning kunnen kiezen die aansluit bij hun wensen en behoeften. Vragen die mantelzorgers moeten beantwoorden zijn:

  1. Wat is voor mij belangrijk?
  2. Welke taken passen bij mij?
  3. Welke zorg/ondersteuning is benodigd?
  4. Wie is er nu betrokken bij de zorgvrager?
  5. Wat kan ik dat als mantelzorger leveren en/of is het ook belangrijk om professionele zorg en ondersteuning te betrekken? Of zijn er ook andere mantelzorgers betrokken of kunnen die betrokken worden?
  6. Hoe kan ik als mantelzorger de zorg/ondersteuning goed volhouden?
  7. Welke leveringsvorm van zorg/ondersteuning is dan passend?
  8. Hoe wordt de zorg bekostigd?

Hiervoor heb je als mantelzorger én ook de zorgvrager passende keuze-informatie of -ondersteuning nodig.

Wil je meer weten over mantelzorg? Klik hier voor meer informatie >

Woonz nieuwsbrief