Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Mantelzorgwoning: wonen in een unieke, vrijstaande luxe senioren bungalow in Zoetermeer

Geschreven op zaterdag 11 juli 2020 door Woonz.nl

Kinderen die voor ouders zorgen is van alle tijden. In de afgelopen jaren wordt het ‘in huis nemen van je ouders’ steeds populairder. Vandaag nemen wij u mee naar Maurice Smit. Hij liet een aantal jaar terug een mantelzorgwoning in zijn achtertuin bouwen voor zijn moeder en vertelt waarom het voor hen dé zorgoplossing in eigen omgeving was.

We houden van gastvrijheid

Maurice Smit is ondernemer en woont in Zoetermeer met zijn vrouw en jongste zoon. Zijn andere twee kinderen zijn al het huis uit. “In 2009 kochten we ons huidige huis met het idee om er ook een gastenverblijf van te maken. We willen graag een gastvrij huis zijn. Dit was in eerste instantie vooral gericht op vrienden en familie.”

"Mijn moeder was erg ongelukkig in het verzorgingshuis."

In 2016 kwamen voor Maurice en zijn gezin een aantal dingen samen. “Mijn moeder was erg ongelukkig in het verzorgingshuis. Ze kwam steeds vaker bij ons op bezoek. Onze liefde voor gastvrijheid wilden we graag combineren met mantelzorgen in onze eigen omgeving. Tegelijkertijd vonden we het belangrijk dat ieder zijn eigen ruimte had. In die tijd werd de wet aangepast en werd het plaatsen van een mantelzorgwoning in je eigen “achtertuin” mogelijk. Zo zijn we op het idee gekomen en vrij snel werd de woning geplaatst.”

Moeder ook betrokken bij de bouw

“De wetgeving wil voorkomen dat er spontaan nieuwe woningen worden gebouwd. Dus dan kom je in chaletbouw terecht. In samenwerking met TOP Totaal is het chalet gebouwd tot een luxe senioren bungalow. Mijn moeder is volledig betrokken bij de bouw. We hebben samen keuzes gemaakt, zodat de woning geschikt was om te blijven wonen, ook als haar mobiliteit zou afnemen. De woning is bijvoorbeeld geheel drempelloos en de bloem- en tuinbakken zijn op stahoogte gemaakt!”

"Mijn moeder was bij ons het gelukkigst."

Regie over haar eigen leven

“We kijken met dankbaarheid terug op de periode dat mijn moeder bij ons woonde. Ze heeft zich ontzettend gelukkig gevoeld bij ons. Hier had ze regie over haar leven en dat was op een andere plek niet gelukt. Het was fijn om op deze manier waarde toe te voegen aan haar leven.
Jammer genoeg nam de zorgvraag toe tot zeer intensief en had mijn moeder specialistische, professionele zorg nodig. Sinds kort woont ze in een woonlocatie waar ze deze zorg kan ontvangen.”

"Laat iemand het maar bewonen."

De senioren bungalow staat in de tuin, en nu?

“Onze liefde voor gastvrijheid hebben we nog steeds. Momenteel staat de luxe senioren bungalow onbewoond in onze tuin en dus zeggen we ‘Laat iemand het maar bewonen’. Dat was ook de wens van mijn moeder. We hebben geen zorgachtergrond. We zetten ons in vanuit medemenselijkheid en we gunnen iedereen dezelfde fijne tijd als mijn moeder. Deze gedachte geeft ons een goed gevoel en ik weet zeker dat we hetzelfde ook voor een ander kunnen betekenen.”

De bungalow heeft alle voorzieningen in zich die het mogelijk maken om ook met fysieke beperkingen de bungalow te bewonen. Omdat de bungalow te boek staat als een mantelzorgwoning, moet bewoning wel voldoen aan mantelzorgregels. Helemaal geen ingewikkelde regels, Maurice en zijn vrouw kunnen hier prima in voorzien. Ze bieden bijvoorbeeld toezicht op het dag- en nachtritme en zijn beschikbaar voor calamiteiten. Omdat de bungalow lekker ruim is, is hij geschikt om met z’n tweeën te bewonen. Ideaal voor een (ouder) echtpaar bijvoorbeeld

Over de luxe senioren bungalow

De unieke, vrijstaande bungalow is direct beschikbaar en zo te betrekken. De woning is luxe ingericht en beschikt over twee slaapkamers, een badkamer die voorzien is van een toilet met beugels en een luxe zitbad. Ook is de woning drempelloos ingericht en is de keuken voorzien van alle gemakken.

De bungalow is rondom omgeven door een zonnige tuin met terras.

Woonz nieuwsbrief