Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Langer thuis wonen, de voor- en nadelen

Geschreven op zaterdag 27 januari 2024 door Dominique

Er zijn verschillende redenen waardoor mensen langer thuis blijven wonen; we worden ouder en blijven langer gezond, er hangt een negatief beeld rondom het wonen in een (zorg)instelling en het thuis wonen wordt gestimuleerd vanuit de overheid. Daarnaast is de behoefte van mensen in de afgelopen jaren veranderd.

De nadruk in de samenleving is meer gaan liggen op het individu. Mensen hebben een groeiende behoefte aan zelfstandigheid en keuzevrijheid. Waar vroeger juist het groepsgevoel van een verpleeg- en verzorgingshuis als prettig werd ervaren, wordt dit nu juist als nadeel ervaren.  

Voordelen van langer thuis blijven wonen 

Langer thuis wonen heeft een hoop voordelen. Zoals eerder benoemd, ervaren mensen vooral de zelfstandigheid en keuzevrijheid als voordelen van het langer thuis wonen. Uit onderzoek blijkt ook dat senioren langer fit blijven. Ze gaan minder snel achteruit als ze in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat komt door de vertrouwde spulletjes en dierbaren om zich heen en de gemakken van de huidige buurt. 

Als men in het bezit is van een (bijna afbetaalde) koopwoning dan worden de lage woonlasten als een groot voordeel ervaren. Ook kunnen mensen zelf bepalen welke aanpassingen er gedaan worden aan het huis om comfortabel te blijven wonen en bepalen ze zelf wie ze inschakelen voor bijvoorbeeld thuiszorg. 

Daarnaast hoef je geen afscheid te nemen van spullen. Als je verhuist naar een seniorenwoning, ga je namelijk vaak kleiner wonen. Je kunt niet al je spullen meenemen. Dit wordt gezien als een groot voordeel.  

Nadelen van het langer thuis wonen 

Er kleven ook nadelen aan het langer thuis wonen. Als iemand weinig sociale contacten heeft, dan komt eenzaamheid veel voor. Dan is het langer thuis wonen niet altijd de beste keuze.  

Ook wordt de investering in de woning om langer thuis te kunnen blijven wonen als nadeel ervaren. Het huis moet wellicht aangepast worden. Denk hierbij aan een badkamerverbouwing, het verwijderen van drempels en een traplift. De kosten hiervoor kunnen aardig oplopen. 

Daarnaast zal je vaker door vervelende bureaucratische zaken heen moeten tijdens aanvraagprocedures voor extra zorg en ondersteuning. Ook zal je mogelijk een beroep moeten doen op hulp van naasten. Niet iedereen vindt dat fijn of heeft de mogelijkheid om naasten om hulp te vragen. Tot slot is er niet altijd voldoende zorg mogelijk in de woonomgeving. Dit kan ook een reden zijn om te verhuizen. 

Wat kan Woonz.nl voor je betekenen? 

Of je nu thuis wil blijven wonen of een verhuiswens hebt: op Woonz.nl kun je op zoek naar de best passende oplossing voor jou. Aanbieders presenteren hun woning- of dienstenaanbod op Woonz.nl. Zoek je een mantelzorgmakelaar? Een aannemer gespecialiseerd in woningaanpassingen? Iemand die jouw zorgtaken als mantelzorger overneemt? Of schoonmaakhulp? Je kunt het zo gek niet verzinnen of je vindt het op Woonz.nl. Klik hier om diensten te bekijken.

Themaboek langer thuis wonen

Om je inzicht te geven in de mogelijkheden en je te helpen bij je oriëntatie en keuzes, hebben we het themaboek langer thuis wonen samengesteld waarbij relevante informatie en inspirerende verhalen te vinden zijn van anderen. Het themaboek is gratis te downloaden via de button.

Download gratis het themaboek

Woonz nieuwsbrief