Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Eet met liefde – De rol van voeding bij het behouden van een gezond hart

Geschreven op maandag 05 februari 2024 door Gastblogger

Valentijnsdag: sommigen vinden het commercieel, anderen omarmen het met rozen, kaarsjes en chocolade. Voor diegenen die hun geliefde hebben verloren, kan deze dag een stille herinnering zijn aan het verleden.

Maar laten we niet vergeten dat liefde zich niet beperkt tot romantiek. Het kan bloeien in vriendschappen, familie en de kleine dingen in het leven. Terwijl we de liefde vieren in al haar vormen, laten we ook niet vergeten om van onszelf te houden en goed voor ons eigen hart te zorgen.

De juiste voedingskeuzes kunnen bijdragen aan een gezond hart en het juiste dieet kan helpen bij het verminderen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Gezonde vetten

Jouw lichaam heeft elke dag wat vet nodig. Je lichaam haalt er energie uit, gebruikt het om vitamines uit de voeding op te kunnen nemen en een laagje vet beschermt je tegen de kou. Maar te veel vet is niet goed. Vooral verzadigd vet kan het cholesterol verhogen en is daarom minder goed voor hart- en bloedvaten. Onverzadigd vet daarentegen zorgt ervoor dat jouw lichaam cholesterol beter afvoert. Onverzadigd vet is bijvoorbeeld te vinden in olijfolie, noten, zaden, avocado's en in vette vis zoals zalm. Vers aan Tafel heeft een aantal maaltijden waarvan je kunt genieten en ook nog eens kunt profiteren van de voordelen van gezonde vetten. Wat dacht je van een heerlijke zalmfilet in dillesaus? Deze heerlijke vismaaltijd zit in de Maaltijdbox Hollands van Vers aan Tafel. 

Beperk zoutinname

Te veel zout kan de bloeddruk verhogen, wat een risicofactor is voor hart- en vaatziekten. Vooroordelen over kant-en-klaar maaltijden zijn vaak dat ze te veel zout bevatten. Zout wordt namelijk vaak gebruikt als conserveringsmiddel. Bij Vers aan Tafel worden de maaltijden na het koken razendsnel ingevroren en dat is onze manier van conserveren. Het toevoegen van extra zout is zo niet nodig. Omdat zij met verse ingredieënten koken en zo veel mogelijk kiezen voor natuurlijke smaakmakers zoals verse kruiden en specerijen zet je altijd een smaakvolle maaltijd op tafel. Wil je jouw zoutinname beperken, dan kun je letten op het ‘minder zout’-symbool op onze website of een maaltijd kiezen uit ons assortiment aan zoutarme maaltijden. Een ideale oplossing voor mensen die vanuit medische oogpunt geadviseerd worden om minder zout te eten. Van macaroni tot een stoofpotje. Van kipfilet tot hutspot. Er zit altijd wel iets voor je bij. 

Portiecontrole

Het beheersen van de portiegrootte kan overmatige calorie-inname voorkomen en helpen een gezond gewicht te behouden. Een gezond gewicht is niet alleen gunstig voor het hart, maar kan ook het algemene welzijn bevorderen en de belasting op andere spieren verminderen. Wis je dat Vers aan Tafel ook een assortiment aan kleine maaltijden heeft? De 23 populairste maaltijden zijn ook als kleine maaltijd verkrijgbaar, maar dat doet niets af aan de smaak. Niet alleen handig als je jouw portiegrootte wilt beheersen, maar ook handig voor de kleine eter. De maaltijden hebben een gewicht tussen de 350 á 400 gram.

Eiwit(ver)rijk(t) eten

Naast het bevorderen van een gezond hart, kan een evenwichtige voeding ook bijdrage aan de ondersteuning van andere spieren in het lichaam. Het is bekend dat het ouder worden gepaard gaat met het verlies van spiermassa. Het gevolg: je raakt sneller vermoeid na bewegen (denk aan traplopen) of hebt minder kracht in je handen waardoor het openen van een fles moeizaam kan zijn of zelfs helemaal niet meer lukt. Gelukkig kun je zelf veel doen om je spiermassa te behouden en om je spierkracht weer te herstellen om zoveel mogelijk zelf te kunnen blijven doen. Aan de ene kant is dat bewegen en sporten. Maar net zo belangrijk is goed eten, en dan met name extra eiwitten. Eiwitten zijn immers de bouwstenen van spieren. Als je voldoende eiwit eet, kun je de spiermassa behouden en zelfs jouw spieren versterken. Het “eiwitrijk” symbooltje op onze website duidt aan welke maaltijden eiwitrijk zijn. Vers aan Tafel heeft ook een tiental eiwitverrijkte tussendoortjes die je naast de maaltijden kunt gebruiken, zoals; muffins, cake en lekkere sapjes. Deze tussendoortjes zijn niet alleen heel lekker, ze leveren je ook veel eiwitten in een kleine portie. Echt een traktatie! 

Het is belangrijk om te benadrukken dat een gezond dieet slechts een deel is van een totale levensstijl voor een gezond hart. Regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van roken, matige alcoholconsumptie en het beheersen van stress spelen ook een essentiële rol in het behoud van de hartgezondheid. Raadpleeg altijd een gezondheidsprofessional voor gepersonaliseerd advies.

Woonz nieuwsbrief