Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Alles wat u moet weten over personenalarmering

Geschreven op maandag 15 april 2019 door Dominique Jeremias

U heeft er vast weleens van gehoord; personenalarmering. Het is een verzamelnaam voor oproepsystemen waarmee u hulp kunt inschakelen in geval van nood. Het is een bekend hulpmiddel om met een veilig en zeker gevoel langer thuis te blijven wonen.

Soorten personenalarmeringen

De meest bekende vorm is een personenalarm voor om en in het huis. Ook zijn er personenalarmeringen voor onderweg, ook wel mobiel alarm genoemd. Senioren worden steeds vitaler en ouder. Dus er is ook steeds meer behoefte aan. Tenslotte bestaan er ook nog automatische alarmsystemen op basis van sensoren. Deze sensoren kunnen afwijkingen in het dagelijkse leefpatroon signaleren. De personenalarmeringen kunnen in verschillende vormen komen:

  • Een zendertje in de vorm van een horloge of ketting;
  • Een knop in huis;
  • Een mobiele telefoon;
  • Een broekriem met een zendertje.

Het is vaak mogelijk om een combinatie van de vormen te gebruiken.

Waar u op kunt letten bij het aanschaffen

Er zijn verschillende vragen die u zichzelf kan stellen als u interesse heeft in personenalarmering:

  1. Heeft u personenalarmering nodig in en om het huis? Of wilt u er ook gebruik van maken als u buiten de deur bent?
  2. Wordt het systeem aangesloten op de vaste telefoon- of internetverbinding? Of werkt het systeem zelfstandig?
  3. Is het systeem makkelijk te gebruiken voor u?
  4. Hoe zit het met de alarmopvolging? Is de zorgcentrale 24/7 beschikbaar? Of wilt u dat het signaal naar familie, vrienden of zorgorganisaties wordt gestuurd?
  5. Gaat u het zelf aanschaffen of neemt u een abonnement?

Een hoop organisaties voor wonen, zorg en welzijn leveren personenalarmeringssystemen, zoals verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen. Voor specifieke vragen over personenalarmering adviseren we om contact met die organisaties op te nemen.

Kosten vergoed door zorgverzekeraar

Als u om medische redenen personenalarmering nodig heeft dan is het mogelijk dat uw zorgverzekeraar een deel van de kosten vergoed. Hiervoor moet u wel een verklaring van uw huisarts hebben, waarin staat dat u personenalarmering nodig heeft. Belangrijk om te weten: alleen de apparatuur wordt vergoed. De abonnementskosten voor de meldkamer moet u zelf betalen. Als u hier meer over wilt weten dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar.

Kosten vergoed door gemeente

Als u geen medische indicatie heeft, wordt het niet vergoed. Sommige gemeenten bieden wel ondersteuning in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). U kunt dan via de gemeente een aansluiting krijgen op de personenalarmering als u zich bijvoorbeeld thuis niet veilig voelt en u geen mensen in de buurt heeft die u kunt waarschuwen als er iets mis is. Niet alle gemeenten vergoeden personenalarmering. Daarom kunt u voor meer informatie het beste navraag doen bij uw eigen gemeente. Heeft u ervaringen met personenalarmering? Laat het ons weten. Wij horen graag uw verhalen

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief