Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Tweestrijd van mantelzorg: ik voel mij schuldig maar ik moet ook werken

Geschreven op vrijdag 11 oktober 2019 door Kalinka Kester

Onlangs was ik op bezoek bij een vrouw die zorgde voor haar oude moeder. Na het overlijden van haar vader en het feit dat haar moeder steeds meer ging mankeren door haar hoge leeftijd had ze haar moeder in huis genomen.

Deze oude dame is onzeker om te lopen en kan dit bijna niet meer. Ook is ze steeds banger om alleen thuis te zijn. Ze voelt zich veilig als haar dochter dichtbij haar in de buurt is. Dit maakt het voor de dochter heel moeilijk om weg uit huis te gaan naar bijvoorbeeld het werk. Als ze op het werk is, maakt ze zich zorgen om haar moeder. Er moet ook een boterham verdiend worden.

Deze tweestrijd zie je vaak bij mantelzorgers. Vaak ‘sluipt’ het zorgen voor je ouders erin. Vaak willen je ouders zo lang mogelijk thuis blijven wonen en liever niet met vreemden in huis. Hoe voorkom je dat je grenzen steeds verder verlegd en er bijna zelf aan onderdoor gaat?

Inzicht door overzicht

Op het moment dat de zorg toeneemt, is het noodzakelijk om keuzes te maken. Hoe ga ik de zorg regelen voor mijn moeder in bovenstaand voorbeeld zodat ik wel met een gerust hart op mijn werk zit. Het is belangrijk dat ouderen en mantelzorgers de keuzemogelijkheden die zij hebben kennen. Zodat zij voor zorg/ondersteuning kunnen kiezen die aansluit bij hun wensen en behoeften.

Vragen die ouderen en mantelzorgers moeten beantwoorden zijn:

  • Wat is voor mij belangrijk?
  • Waar wil en kan ik wonen?
  • Welke zorg/ondersteuning wil ik daar ontvangen?
  • Welke leveringsvorm van zorg/ondersteuning is dan passend?
  • Wat kost het?

Hiervoor heeft u passende keuze-informatie of -ondersteuning nodig op het juiste moment.

Mantelzorg combineren met werk, het is een van de grootste uitdagingen waar mantelzorgers voor staan. En deze groep is groeiende! De meeste mantelzorgers zijn tussen de 45 en 64 jaar oud. Eén op de vijf werknemers combineert hun baan met zorgtaken thuis.

Werkt u bij een mantelzorgvriendelijk bedrijf?

Ook zijn er regelingen die in de wet zijn vastgelegd op de werkvloer. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van:

  • Calamiteitenverlof: verlof dat u op kunt nemen als u onverwacht direct vrij moet nemen. Dit verlof kan een paar uur tot een paar dagen duren. De werkgever betaalt 100% van het loon.

  • Kortdurend zorgverlof: verlof dat u kunt opnemen voor de zorg voor een ziek kind of partner of anderen in uw sociale omgeving. Dit verlof mag in totaal maximaal twee keer het aantal uren duren dat u werkt per week. De werkgever betaalt 70% van het loon door (tenzij ander is uw CAO).

  • Langdurend zorgverlof: onbetaald verlof dat u kunt opnemen als u voor langere tijd moet zorgen voor een ziek kind, partner, ouder of iemand anders in uw sociale omgeving. U kunt maximaal zes keer de wekelijkse arbeidsduur opnemen. U kunt het verlof spreiden.

  • Sinds 1 januari 2016 bestaat de Wet Flexibel werken. Deze nieuwe wet heeft tot doel flexibel werken te stimuleren. Dit kan een oplossing zijn om zorg en werk te kunnen combineren. Volgens deze wet heeft u het recht om te vragen bij uw werkgever om flexibel te werken (thuiswerken /gunstige tijden). Uw werkgever kan dit wel weigeren. Deze wet geldt niet voor bedrijven met minder dan tien werknemers.

Uitgangspunt bij alle keuzes en mogelijke verlofregelingen is dat u uw mantelzorgsituatie bespreekbaar moet maken op uw werk. Op deze manier kunt u samen met uw werkgever of leidinggevende kijken naar de mogelijkheden om werk en zorg op een prettige manier te combineren.

Woonz nieuwsbrief