Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Wat kan een cliëntondersteuner voor jou betekenen?

Geschreven op donderdag 06 juni 2024 door Dominique

Regelingen voor zorg en ondersteuning kunnen ingewikkeld zijn. Heb je hulp of zorg nodig, maar weet je niet waar te beginnen? Of loop je vast bij het regelen van hulp of ondersteuning? Je kunt gratis hulp krijgen van een onafhankelijke cliëntondersteuner.

Wat is een cliëntondersteuner?

De cliëntondersteuner helpt je om zorg of ondersteuning te organiseren. Ze bieden een helpende hand en zorgen ervoor dat je de juiste keuzes kunt maken. Cliëntondersteuning in een paar punten:

  • Onafhankelijkheid: de cliëntondersteuner is onafhankelijk van zorgorganisaties en handelt in jouw belang en helpt je bij het vinden van de juiste zorg en ondersteuning.
  • Gratis hulp: cliëntondersteuning is kosteloos en zonder doorverwijzing.
  • Regio-expertise: een cliëntondersteuner kent het aanbod van zorg en ondersteuning in jouw regio. Samen bekijken jullie wat nodig is en waar je terechtkunt.

Waar kan een cliëntondersteuner bij helpen?

Een cliëntondersteuner denkt mee en helpt bij vraagstukken over de volgende levensgebieden: zorg, welzijn, wonen, werk, onderwijs, inkomen financiën en wet- en regelgeving. Zo kan de persoon onder andere:

  • informatie geven over het zorgaanbod in de regio, denk aan informatie over zorgorganisaties, zorgvormen en eventuele wachtlijsten;
  • meedenken welke zorgaanbieder bij jouw situatie past;
  • contact opnemen met zorgaanbieders voor jou;
  • met je meegaan naar gesprekken;
  • helpen bij het opstellen, evalueren en bijstellen van het zorg- of ondersteuningsplan. In dit plan staan afspraken die je maakt met je zorgverlener;
  • bemiddelen tussen jou en de zorgaanbieder;
  • informatie geven over welke rechten je hebt als cliënt;
  • advies geven als je een klacht wilt indienen;
  • helpen bij het doen van een nieuwe Wlz-aanvraag als je situatie veranderd.

Wanneer cliëntondersteuner inschakelen?

Een cliëntondersteuner schakel je in als er vragen of problemen zijn op het gebied van de eerder genoemde levensgebieden. Dit kan zijn als je voor het eerst hulp of zorg moet regelen of wanneer er iets moet veranderen, omdat de huidige hulp of zorg niet meer passend is. Denk bijvoorbeeld aan een overspannen mantelzorger of als de zorgvraag groter wordt.

Waar kan ik een cliëntondersteuner vinden en wat zijn de kosten ervan?

Zoals eerder genoemd is gebruikmaken van een cliëntondersteuner kosteloos en zonder doorverwijzing. De cliëntondersteuner is op twee plekken te vinden:

  1. Heb je langdurige zorg nodig en ben je in het bezit van een Wlz-indicatie? Dan regel je de cliëntondersteuner via het zorgkantoor. > Bekijk het overzicht per zorgkantoor
  2. Als dit niet het geval is, kun je bij de gemeente terecht. > Bekijk het overzicht per gemeente

Themaboek langer thuis wonen

In het themaboek langer thuis wonen lees je een interview met cliëntondersteuner Marlie. Zij vertelt je alles over haar werk en hoe ze anderen helpt. Het themaboek is gratis te downloaden via onderstaande button.

Download gratis themaboek

Woonz nieuwsbrief