De organisatie die zorg voor u regelt
Bij ZIN krijgt u zorg, begeleiding, hulp of voorzieningen die u nodig heeft via een instelling of leverancier die een contract heeft met uw gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar. Denk hierbij aan een instelling voor thuiszorg, centrum voor dagopvang of een leverancier van hulpmiddelen. De gemeente, het zorgkantoor of de zorgverzekeraar bepaalt van wie u zorg ontvangt, waar u de zorg ontvangt en wanneer u deze zorg krijgt. U hoeft zelf niets meer te regelen, omdat de gemeente of het zorgkantoor ook zorgt voor de administratie eromheen. ZIN krijgt u vanuit de Wmo of Wlz.
ZIN – Hulp & Ondersteuning (Wmo)
ZIN vanuit de Wmo is bedoeld voor mensen met een lichte hulpvraag. Zij hebben meestal hulp & ondersteuning nodig. U vraagt de Wmo aan bij uw gemeente. U gaat in gesprek met de gemeente en hieruit komt een voorstel. Bij het voorstel geeft u aan dat u hulp & ondersteuning wilt ontvangen vanuit ZIN. Voor de Wmo geldt een eigen bijdrage. In 2020 is dit maximaal € 19,00 per maand ongeacht het inkomen of de draagkracht. Gemeenten kunnen deze bijdrage nog verlagen.
ZIN – Langdurige zorg (Wlz)
ZIN vanuit de Wlz is bedoeld voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. U vraagt deze aan bij het CIZ. Als zij u een Wlz-indicatie geven dan wordt dit doorgegeven aan het zorgkantoor. Samen met hen bespreekt u hoe u de zorg wilt ontvangen, in dit geval ZIN. Als u ZIN vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz) regelt, is er een moment waarop u kiest hoe u de zorg wilt krijgen; thuis of in een zorginstelling. Er zijn verschillende soorten zorg in natura:
- Zorg in een zorginstelling;
- Thuiszorg via één zorgaanbieder. Dit heet een volledig pakket thuis (vpt);
- Thuiszorg via meer zorgaanbieders. Dit heet een modulair pakket thuis (mpt).
Andere mogelijkheid: Pgb – Hulp & Ondersteuning
Als u in aanmerking komt voor hulp en ondersteuning vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), kunt u er ook voor kiezen om dit zelf te regelen en in te kopen met een persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb voor Wmo vraag u aan bij uw gemeente. Maar, u kunt het regelwerk ook overlaten aan de gemeente. Zij contracteren jaarlijks een groot aantal verschillende aanbieders voor u. U kunt vervolgens één van hen kiezen om de hulp en ondersteuning te ontvangen. De aanbieder en gemeente verrekenen dan samen de ondersteuning die u heeft gekregen.