Terug home Informatie & inspiratie Over wonen Wilt u kleiner gaan wonen?

Wilt u kleiner gaan wonen?

Denkt u erover te verhuizen naar een kleinere woning? Bijvoorbeeld omdat uw kinderen het huis uit zijn? Naast praktische redenen, kunnen ook kosten een rol spelen. We geven u een aantal tips waaraan u moet denken als u overweegt te verhuizen naar een kleinere woning.

1. Check uw financiƫn

Woont u in een groot huis? Dan zijn de kosten voor de huur of hypotheek en onderhoud vaak hoger. Heeft u een koopwoning die (bijna) is afbetaald? Bereken dan hoeveel overwaarde u heeft. Woont u in een huurwoning en denkt u erover de woning te kopen? Overleg dan met een adviseur.

2. Inventariseer uw woonwensen

Ga bij uzelf na wat u belangrijk vindt aan een nieuwe woning. Wilt u in de stad wonen of juist niet? In een appartement of een benedenwoning? U kunt ook kiezen voor een woning waarin u ook kunt blijven wonen als u later meer zorg nodig heeft. Denk bijvoorbeeld aan:

  • een levensbestendige woning. Dit zijn woningen waarin handige voorzieningen zijn aangebracht, bijvoorbeeld verlaagde drempels of een traplift.
  • een woning die u zelf kunt aanpassen, bijvoorbeeld een woning met een garage die u eventueel zelf kunt laten verbouwen tot een slaapkamer.
  • een kangoeroewoning. Dit is een woning met twee zelfstandige woonruimtes die in verbinding staan via een (afsluitbare) deur. De belangrijkste reden om met verschillende huishoudens in een pand te wonen is om elkaar te helpen. Er bestaan al kangoeroewoningen, maar u kunt ook een bestaand pand opsplitsen of uitbreiden.
    Lees meer over verschillende woonvormen >

3. Bekijk de mogelijkheden voor een nieuwe hypotheek

Bereikt u binnen nu en 10 jaar uw AOW-leeftijd? En vraagt u zich af of u op latere leeftijd een hypotheek kunt afsluiten? Sinds 2018 zijn er meer mogelijkheden voor senioren die een woning willen kopen. Vanaf 10 jaar voor uw pensioen wordt bij het berekenen van de hypotheek namelijk rekening gehouden met het (meestal lagere) pensioeninkomen. Nieuw is dat de werkelijke maandlasten ook worden meegenomen in de berekening van de maximale hypotheek. Hierdoor kunt u misschien een hogere, maar nog steeds verantwoorde hypotheek krijgen op basis van hetzelfde pensioeninkomen.

Interessante links bij dit artikel:

ABN AMRO

ABN AMRO en Woonz.nl werken samen om te laten zien op welke manieren u fijn kunt blijven wonen met uw financiƫn op orde. We informeren u over verschillende mogelijkheden en laten zien hoe andere senioren dit organiseren.