Terug home Informatie & inspiratie Verhuizen of woning aanpassen Wat is estate planning en waarom is het zo belangrijk?

Wat is estate planning en waarom is het zo belangrijk?

Estate planning: u heeft deze term wellicht al eens voorbij horen komen. Maar wat is het precies en wat kunt u ermee? Onderstaand leest u hier meer over.

 

Estate is een Engels woord voor nalatenschap. Estate planning betekent dan ook letterlijk de planning van uw nalatenschap. Deze financiële planning bestaat uit het op een fiscaal zo aantrekkelijk mogelijke manier overdragen van vermogen op uw partner, kinderen of kleinkinderen. Dit kan op vijf verschillende manieren – door sommigen ook wel de Schijf van Vijf genoemd. De Schijf van Vijf bestaat uit schenken, huwen, erven, toekomstvoorzieningen en internationale belastingen.

Schenken

Een schenking wordt ook wel een gift genoemd en bestaat meestal uit spaargeld of goederen als sieraden, voertuigen of andere kostbare zaken.

Huwen

Stappen twee mensen in het huwelijksbootje, dan treden er vermogensrechtelijke regels in werking. Sommige regels zijn wettelijk verplicht en andere kunnen in de huwelijkse voorwaarden worden afgestemd. Wordt er niets afgesproken, dan trouwt u in gemeenschap van goederen.

Erven

Door een goed testament op te stellen, kunt u er voor zorgen dat u weinig of geen belasting hoeft te betalen. Ook kan met een goed testament de eigen bijdrage in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) of de Wet langdurige zorg (Wlz) worden verminderd.

Toekomstvoorzieningen

Treft u voorzieningen voor de toekomst, dan vallen deze ook onder de estate planning. Denkt u hierbij aan AOW, pensioen, lijfrente en levensverzekeringen. Het is belangrijk dat u weet wat uw toekomstvoorzieningen inhouden en welke bedragen hieraan zijn gekoppeld.

Internationale belastingen

Moet u in twee verschillende landen belasting betalen, bijvoorbeeld omdat u zowel in Spanje als Nederland een woonhuis heeft? Deze dubbele internationale belastingen – en goederen – dient u op te nemen in uw estate planning.

Ingewikkelde materie

Een goed doordachte estate planning levert u veel rust op. U bedenkt zelf hoe u uw nalatenschap zal vererven en zo kunt u onenigheid tussen de erfgenamen voorkomen. Door te schenken kunt u de tarieven voor nalatenschap beter spreiden en mogelijk gebruikmaken van diverse vrijstellingen. Bij het regelen van een estate planning krijgt u echter wel te maken met ingewikkelde wetten, rechtsgebieden en belastingen, zoals het erfrecht en schenkingsrecht. Ook komt het fiscaal recht om de hoek kijken met de inkomstenbelasting, schenk- en erfbelasting en overdrachtsbelasting.

ErinThuis helpt u

Bij ErinThuis krijgt u niet alleen zeer deskundig advies over estate planning: u krijgt veel méér. ErinThuis verzorgt – volledig vrijblijvend – een persoonlijke scan die resulteert in een adviesrapport op maat. Dit rapport is volledig toegespitst op uw specifieke situatie van leven, financiën, zorg, wonen en welzijn. Ook adviseren we of u met estate planning alles kan regelen wat u ook daadwerkelijk wilt regelen.

Contact

Wilt u meer informatie over wat ErinThuis voor u kan doen? Neem vrijblijvend contact op met Ludan Schmid. Hij licht de mogelijkheden graag toe en vertelt hoe het netwerk van ErinThuis uw comfort kan verhogen! Hij is te bereiken via het e-mailadres l.schmid@erinthuis.nl of telefoonnummer 074-7600616.

ErinThuis
Ons netwerk, uw comfort

www.erinthuis.nl

Bekijk hier de diensten van ErinThuis:

Mirjam Doorewaard

Mirjam Doorewaard is mede oprichter van het platform Woonz.nl en is hét aanspreekpunt voor sales en trainingen.