Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Robots in de zorg

Geschreven op dinsdag 14 maart 2023 door Dominique

Robots in de zorg; grote kans dat je er al een beeld bij hebt. Maar robots zijn er in alle soorten en maten. De toegevoegde waarde van robots in de zorg heeft zich bewezen. Ze kunnen huishoudelijke taken overnemen, helpen de zorgvrager om op te staan, stimuleren de zorgvrager om te bewegen of herinneren de zorgvrager eraan om op tijd medicijnen in te nemen. In dit artikel lichten we een aantal voorbeelden toe.

Digitaal boekje domotica

Meer lezen over toekomstverwachtingen van domotica in de zorg? 
Download het boekje domotica

Huishoudrobots

Huishoudrobots zijn waarschijnlijk de meest bekende robots: deze worden ingezet voor het huishouden. Zo bestaan er robotstofzuigers, dweilrobots en robots die de was vouwen. Op een vooraf ingesteld tijdstip voert de robot zijn taak uit. De meeste robots kun je met je mobiele telefoon bedienen. Huishoudrobots ondersteunen op deze manier mantelzorgers door de huishoudelijke taken uit handen te nemen.

Herinnerings- en knuffelrobots

Herinneringsrobots zijn sprekende robots die helpen te herinneren aan bijvoorbeeld taken. Een succesvol voorbeeld is Tinybot Tessa. Zij ondersteunt mensen in hun dagstructuur, zoals mensen met dementie. Tessa herinnert aan kleine taken en geplande afspraken, denk aan de thuiszorg die langskomt en medicatie. Het stimuleert zelfregie en zelfstandigheid.
Knuffelrobots leiden de zorgvrager af, zodat de mantelzorger even de handen vrij heeft. In verzorgingshuizen wordt hier vaak gebruik van gemaakt, bijvoorbeeld in de vorm van een dier. De robots hebben dan een echte vacht, zijn zacht en aaibaar. Ze reageren via sensoren op aanrakingen, licht, geluid en bewegingen. Zo kan een robotkatje bewegen en spinnen als je het aait en knuffelt.

Robots met specifieke functies

Sommige robots zijn gemaakt met specifieke functies. Denk bijvoorbeeld aan robots die helpen als je niet zelfstandig kunt eten en drinken door een arm- of handbeperking. Dankzij diverse robots kunnen deze mensen toch zelfstandig eten. Een ander voorbeeld is robot Zora. Zora kan communiceren, dansen, spelletjes spelen, voorlezen en bewegingsoefeningen doen. Zo wordt Zora ingezet voor gymnastiekoefeningen en wordt beweging gestimuleerd. Tot slot zijn er ook robots die bijvoorbeeld helpen als je niet zelfstandig kunt eten en drinken door een arm- of handbeperking. Dankzij diverse robots kunnen deze mensen toch zelfstandig eten.

 

De bovenstaande voorbeelden zijn ter ondersteuning van de mantelzorger en zorgverlener. Heb jij al ervaringen met robots? Of praktijkvoorbeelden gezien waarbij robots worden ingezet?

Woonz nieuwsbrief