Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie Vertrouwen bij mensen met dementie

Vertrouwen bij mensen met dementie

Geschreven op maandag 17 december 2018

Wanneer u steeds meer vergeet kan dit onveilig voelen, maar wanneer iemand dementie heeft, is dit nog sterker. De persoon krijgt steeds minder vat op de wereld en dit kan zorgen voor angst en onzekerheid.

Veilig voelen, een must voor iedereen

Het kan zijn dat de ziekte van dementie gepaard gaat met schaamte of zelfs het gevoel er niet meer bij te horen. Dat terwijl mee kunnen doen in sociale situaties belangrijk is voor ons eigenwaarde. Wanneer we dit kwijt raken kan dit leiden tot sociaal isolement. Het is een vicieuze cirkel. Door de ziekte wordt men onzeker en daardoor gaat men steeds meer sociale situaties vermijden. Dit zorgt er weer voor dat men nog onzekerder wordt en voilà een vicieuze cirkel is geboren. Om mensen met de ziekte te ondersteunen is het daarom belangrijk om deze cirkel te doorbreken. Dit kan door iemand vertrouwen te geven. Vertrouwen dat iemand het zelf kan, vertrouwen dat iemand het misschien nu even niet meer weet, maar straks misschien weer wel. Hoe meer vertrouwen iemand krijgt van zijn omgeving, hoe sterker het zelfvertrouwen blijft.

Nieuwsgierig blijven naar wat wél kan

Wanneer we zien dat iemand van wie we houden het moeilijk heeft, zijn we altijd geneigd om te helpen. Maar soms doet het helpen meer kwaad dan goed. Door iemand steeds te verbeteren of te corrigeren wordt men onzeker. Dit is bij iedereen zo, dus ook bij mensen met dementie. Zoals we al zeiden is vertrouwen noodzakelijk om eigenwaarde in stand te houden. Zolang de fout die iemand maakt niet levensbedreigend is, is het niet noodzakelijk om de fout bij voorbaat al te corrigeren. Laten we niet uitgaan van wat niet kan, maar blijf nieuwsgierig naar de dingen die nog wel kunnen.

Go with the flow

Laat u niet leiden door wat er moet, maar wat er kan. Soms zitten we zelf zo vast in dat lijstje dat afgewerkt moet worden, of op tijd weer weg moeten, zelf bepaalde dingen af willen maken of andere dingen die ons in de weg zitten. Wees gewoon in het hier en nu. In de situatie en go with the flow. Gaat het wandelen niet? Dan blijven we thuis. Is samen uit het raam kijken het enige dat ze nog wil? Dan kijken we samen uit het raam. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die misschien noodzakelijk zijn om te doen, maar al het andere kunnen ook dingen zijn die we onszelf opleggen. Hierdoor is er minder strijd en meer plezier. Dit geeft iemand met dementie ook een veilig gevoel. Jezelf kunnen zijn zit soms in de kleine dingen.

Zorg voor uzelf

U kunt alleen maar voor iemand zorgen als u eerst voor uzelf zorgt. Het is belangrijk om geduld te hebben en sterk te zijn. Alleen door sterk te zijn kan iemand op u leunen. Wanneer dit niet meer gaat wordt het steeds moeilijker om de rust te bewaren die nodig is om de veilige omgeving te creëren die iemand met dementie zo hard nodig heeft. Wanneer u het niet meer op kan brengen is het een duidelijk signaal dat u even tijd voor uzelf nodig heeft. Respijtzorg kan helpen. Iemand die de zorg eventjes van u over neemt. Ook kan het helpen om toch om hulp te vragen. Ook al is het soms moeilijk voor de omgeving. Toch kunt u het ook niet alleen. Die veilige omgeving is namelijk belangrijk voor ons allemaal. Zorg er dus voor dat u ook ergens uzelf kunt zijn, dat er iemand is waar u op kunt steunen en dat er iemand is die het van u overneemt als u het niet meer kan.

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.