Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Creativiteit bij mensen met dementie: stimuleer het!

Geschreven op zondag 04 september 2022 door Dominique Jeremias

Dementiedeskundige Ruud Dirkse is een voorstander van het stimuleren van creativiteit bij mensen met dementie. De hersenziekte heeft namelijk ook invloed op zaken als kunstzinnigheid.

Creatieve ervaringen

Als het gaat om creatieve activiteiten met mensen met dementie, heeft Ruud Dirkse veel positieve ervaringen. Door mensen met de ziekte vrij te laten tijdens creatieve uitingen, niet teveel te betuttelen en niet teveel te sturen, zult u versteld staan van de prachtige, onverwachte resultaten. Volgens Ruud Dirkse heeft dementie invloed op de mate waarin iemand creatief is. Zo kent hij bijvoorbeeld mensen met de ziekte Alzheimer die nooit gedichten schreven, maar dat inmiddels wel doen. En nog prachtige gedichten ook! Daarnaast heeft hij ook gezien dat mensen met de ziekte prachtige kunstwerken maken. Denk hierbij aan beeldhouwen, tekenen en schilderen. Hoe komt het dat mensen met dementie creatiever zijn dan daarvoor?

Creativiteit van mensen met dementie

Volgens Ruud Dirkse zijn er twee belangrijke verklaringen waardoor mensen met dementie creatiever zijn dan daarvoor. Allereerst hebben mensen met dementie te maken met toenemende gevoelens en emoties. Mensen met de ziekte kunnen vaak moeilijk onder woorden brengen hoe ze zich voelen. Creativiteit kan hierbij helpen! Ook zijn mensen met dementie meer ontremd, waardoor ze meer durven. Dat zijn twee redenen waarom Ruud Dirkse een grote voorstander is om mensen met de ziekte uit te dagen op het gebied van vrije expressie en improvisatie. Of het nu gaat om podiumkunsten, iets met muziek of schilderen: dat maakt niet uit. Door mensen te stimuleren om creatief bezig te zijn, ziet u hele mooie dingen gebeuren! Bekijk de vlog hieronder.

Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Ruud deelt onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg. Zijn dementievlogs zijn een combinatie van voorlichting en een gesproken column. 

Interessante links bij dit artikel
Woonz nieuwsbrief