Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Sinterklaas vieren met mensen met dementie

Geschreven op woensdag 30 november 2022 door Stagiair Woonz

Het is goed om mensen met dementie bij de tijd te houden. Ook tijdens de jaarfeesten is het belangrijk om hen te betrekken, maar de manier waarop, vereist echter wel de nodige aandacht. Sinterklaas vieren betekent dan rekening te houden met hun mogelijkheden. ‘Eenvoudig’ en respectvol, maar beslist niet kinderachtig!

Betrek je naaste bij de voorbereiding

Hoe zorg je ervoor dat iemand zich betrokken voelt? Door degene écht te betrekken. Zo kun je samen met jouw naaste de voorbereidingen van de sinterklaasviering treffen. Koop samen chocolade letters, pak de cadeautjes gezamenlijk of laat je naaste de pakjes in de zak stoppen. Ook kun je samen de keuken in duiken om lekkernijen te maken. Wellicht wekt dit weer leuke herinneringen op!

Activiteiten tijdens het sinterklaasfeest

Wanneer de goedheiligman weer in het land komt, is dat een feest voor jong en oud; de intocht van Sinterklaas, schoentje zetten, liedjes zingen en de familie die bij een komt voor pakjesavond. Maar voor iemand met dementie kunnen de sinterklaasactiviteiten verwarrend zijn. Veel gezichten, prikkels en verandering. Je wil hem of haar betrekken bij de activiteiten, zonder degene stress op te leveren.

Hieronder lees je meer over activiteiten die je kunt doen, zodat ook jouw naaste met dementie betrokken wordt bij het feest.

Senioren vertellen graag over vroeger en kinderen zijn nieuwsgierig. Laat de ouderen vertellen over hun ervaringen en hoe zij vroeger het sinterklaasfeest vierde. Sta er wel bij stil dat de ouderen kunnen verklappen dat de goedheiligman niet bestaat.

Dementiedeskundige Ruud Dirkse is een voorstander van het stimuleren van creativiteit bij mensen met dementie. Ook tijdens de feestdagen is er genoeg ruimte voor creativiteit. Maak samen (met de kleinkinderen) versieringen, bak zelf de peper- of kruidnoten en zing samen sinterklaasliedjes.

Sintquiz voor jong en oud

Ook is het leuk om de ‘Sintquiz’ te doen. Met een vraag- en antwoordspel als dit, sla je dus twee vliegen in een klap. Wissel de vragen, het zingen van liedjes en het snoepen af en haal af en toe een herinnering op.

Voorbeeldvragen Sintquiz

  1. Vul aan: Zie ginds komt de stoomboot uit…. (Spanje al aan…)
  2. Herinnering op halen: Gingen de ouderen vroeger naar de intocht van de goedheiligman kijken?
  3. Wie of wat waait er door de bomen? (De wind; Hoor de wind waait door de bomen…)
  4. Herinnering ophalen: Vierden de ouderen thuis Sint of op school?
  5. Wat doen / hoe klinken de paardenvoetjes op het dak? (Trippel, trappel, trippel, trap; Zachtjes gaan de paardenvoetjes…)
  6. Herinnering ophalen: Geloofden de ouderen echt dat het paard op het dak liep?
  7. Wat rijmt er op ‘kapoentje’? (Schoentje; Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje…)
  8. Herinnering ophalen: Mochten de ouderen ook hun schoen zetten? En wat kregen ze dan voor cadeautje?
  9. Werd er hard op de deur geklopt of zacht? (Beiden: ‘daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt…)

Herinnering ophalen: Kwam de Sint echt zelf op bezoek bij deze senioren?

Geschenken

Bij het sinterklaasfeest horen natuurlijk ook cadeautjes. Maar wat geef je jouw naaste met dementie? Geef cadeaus die herinneringen kunnen oproepen. Zoek bijvoorbeeld naar dingen die te maken hebben met de (vroegere) baan of hobby’s. Of ga op zoek naar een boek dat bijvoorbeeld foto’s bevat uit de jeugd van jouw naaste. Het is ook leuk om een persoonlijk cadeau te geven door bijvoorbeeld een eigen herinneringsboek te maken.

Woonz nieuwsbrief