Terug
Zorg
Dagopvang
Ergotherapie
Fysiotherapie
Nachtzorg
Thuiszorg
Vervangende mantelzorg
Diensten
Maaltijdservice
Schoonmaken
Activiteiten
Financieel
Ondersteuning
Woning aanpassen
Mantelzorgwoning
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Sinterklaas vieren met mensen met dementie

Geschreven op dinsdag 09 november 2021 door Stagiair Woonz

Het is goed om mensen met dementie bij de tijd te houden. Ook tijdens de jaarfeesten is het belangrijk om hen te betrekken, maar de manier waarop, vereist echter wel de nodige aandacht. Sinterklaas vieren betekent dan rekening te houden met hun mogelijkheden. ‘Eenvoudig’ en respectvol, maar beslist niet kinderachtig!

Betrek uw naaste bij de voorbereiding

Hoe zorg je ervoor dat iemand zich betrokken voelt? Door degene écht te betrekken. Zo kunt u samen met uw naaste de voorbereidingen van de sinterklaasviering treffen. Koop samen chocolade letters, pak de cadeautjes gezamenlijk of laat uw naaste de pakjes in de zak stoppen. Ook kunt u samen de keuken in duiken om lekkernijen te maken. Wellicht wekt dit weer leuke herinneringen op!

Activiteiten tijdens het sinterklaasfeest

Wanneer de goedheiligman weer in het land komt, is dat een feest voor jong en oud; de intocht van Sinterklaas, schoentje zetten, liedjes zingen en de familie die bij een komt voor pakjesavond. Maar voor iemand met dementie kunnen de sinterklaasactiviteiten verwarrend zijn. Veel gezichten, prikkels en verandering. U wilt hem of haar betrekken bij de activiteiten, zonder degene stress op te leveren.

Hieronder leest u meer over activiteiten die u kunt doen, zodat ook uw naaste met dementie betrokken wordt bij het feest.

Senioren vertellen graag over vroeger en kinderen zijn nieuwsgierig. Laat de ouderen vertellen over hun ervaringen en hoe zij vroeger het sinterklaasfeest vierde. Sta er wel bij stil dat de ouderen kunnen verklappen dat de goedheiligman niet bestaat.

Dementiedeskundige Ruud Dirkse is een voorstander van het stimuleren van creativiteit bij mensen met dementie. Ook tijdens de feestdagen is er genoeg ruimte voor creativiteit. Maak samen (met de kleinkinderen) versieringen, bak zelf de peper- of kruidnoten en zing samen sinterklaasliedjes.

Sintquiz voor jong en oud

Ook is het leuk om de ‘Sintquiz’ te doen. Met een vraag- en antwoordspel als dit, slaat u dus twee vliegen in een klap. Wissel de vragen, het zingen van liedjes en het snoepen af en haal af en toe een herinnering op.

Voorbeeldvragen Sintquiz

  1. Vul aan: Zie ginds komt de stoomboot uit…. (Spanje al aan…)
  2. Herinnering op halen: Gingen de ouderen vroeger naar de intocht van de goedheiligman kijken?
  3. Wie of wat waait er door de bomen? (De wind; Hoor de wind waait door de bomen…)
  4. Herinnering ophalen: Vierden de ouderen thuis Sint of op school?
  5. Wat doen / hoe klinken de paardenvoetjes op het dak? (Trippel, trappel, trippel, trap; Zachtjes gaan de paardenvoetjes…)
  6. Herinnering ophalen: Geloofden de ouderen echt dat het paard op het dak liep?
  7. Wat rijmt er op ‘kapoentje’? (Schoentje; Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje…)
  8. Herinnering ophalen: Mochten de ouderen ook hun schoen zetten? En wat kregen ze dan voor cadeautje?
  9. Werd er hard op de deur geklopt of zacht? (Beiden: ‘daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt…)

Herinnering ophalen: Kwam de Sint echt zelf op bezoek bij deze senioren?

Geschenken

Bij het sinterklaasfeest horen natuurlijk ook cadeautjes. Maar wat geeft u uw naaste met dementie? Geef cadeaus die herinneringen kunnen oproepen. Zoek bijvoorbeeld naar dingen die te maken hebben met de (vroegere) baan of hobby’s. Of ga op zoek naar een boek dat bijvoorbeeld foto’s bevat uit de jeugd van uw naaste. Het is ook leuk om een persoonlijk cadeau te geven door bijvoorbeeld een eigen herinneringsboek te maken.

Woonz nieuwsbrief