Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie Sinterklaas vieren met mensen met dementie

Sinterklaas vieren met mensen met dementie

Geschreven op zaterdag 09 november 2019

Het is goed om mensen met dementie bij de tijd te houden. Ook tijdens de jaarfeesten is het belangrijk om hen te betrekken, maar de manier waarop, vereist echter wel de nodige aandacht. Sinterklaas vieren betekent dan rekening te houden met hun mogelijkheden. ‘Eenvoudig’ en respectvol, maar beslist niet kinderachtig!

Activiteiten tijdens het sinterklaasfeest

Wanneer de goedheiligman weer in het land komt, is dat een feest voor jong en oud; de intocht van Sinterklaas, schoentje zetten, liedjes zingen en de familie die bij een komt voor pakjesavond. Maar voor iemand met dementie kunnen de sinterklaasactiviteiten verwarrend zijn. Veel gezichten, prikkels en verandering. U wilt hem of haar betrekken bij de activiteiten, zonder degene stress op te leveren.

Hieronder leest u meer over activiteiten die u kunt doen, zodat ook uw naaste met dementie betrokken wordt bij het feest.

Senioren vertellen graag over vroeger en kinderen zijn nieuwsgierig. Laat de ouderen vertellen over hun ervaringen en hoe zij vroeger het sinterklaasfeest vierde. Sta er wel bij stil dat de ouderen kunnen verklappen dat de goedheiligman niet bestaat.

Dementiedeskundige Ruud Dirkse is een voorstander van het stimuleren van creativiteit bij mensen met dementie. Ook tijdens de feestdagen is er genoeg ruimte voor creativiteit. Maak samen (met de kleinkinderen) versieringen, bak zelf de peper- of kruidnoten en zing samen sinterklaasliedjes.

 

Sintquiz voor jong en oud

Ook is het leuk om de ‘Sintquiz’ te doen. Met een vraag- en antwoordspel als dit, slaat u dus twee vliegen in een klap. Wissel de vragen, het zingen van liedjes en het snoepen af en haal af en toe een herinnering op.

Voorbeeldvragen Sintquiz

 1. Vul aan: Zie ginds komt de stoomboot uit…. (Spanje al aan…)
 2. Herinnering op halen: Gingen de ouderen vroeger naar de intocht van de goedheiligman kijken?
 3. Wie of wat waait er door de bomen? (De wind; Hoor de wind waait door de bomen…)
 4. Herinnering ophalen: Vierden de ouderen thuis Sint of op school?
 5. Wat doen / hoe klinken de paardenvoetjes op het dak? (Trippel, trappel, trippel, trap; Zachtjes gaan de paardenvoetjes…)
 6. Herinnering ophalen: Geloofden de ouderen echt dat het paard op het dak liep?
 7. Wat rijmt er op ‘kapoentje’? (Schoentje; Sinterklaas kapoentje, gooi wat in mijn schoentje…)
 8. Herinnering ophalen: Mochten de ouderen ook hun schoen zetten? En wat kregen ze dan voor cadeautje?
 9. Werd er hard op de deur geklopt of zacht? (Beiden: ‘daar wordt aan de deur geklopt, hard geklopt, zacht geklopt…)

Herinnering ophalen: Kwam de Sint echt zelf op bezoek bij deze senioren?

Geschenken

Bij het sinterklaasfeest horen natuurlijk ook cadeautjes. Maar wat geeft u uw naaste met dementie? Wij helpen u op weg:

 • Gerda Hiemsta maakt kleurplaten speciaal voor mensen met dementie. ‘Eenvoudig maar niet kinderachtig’ noemt zij ze zelf. Op haar website zijn verschillende kleurboeken te koop.
 • Ga op zoek naar een boek dat foto’s bevat uit zijn of haar jeugd. Zo heb je ‘het jaren 40 boek’ of ‘het jaren 50 boek’. Ook een zelf een herinneringsboek maken is een leuk, persoonlijk cadeau.
 • Ook zijn tijdschriften met korte artikelen en veel foto’s, zoals Landleven, Privé en Story, fijn voor mensen met dementie om te lezen.

Stagiair Woonz.nl

Regelmatig komen stagiairs het team van Woonz.nl versterken. Zij interviewen o.a. senioren voor de rubrieken ‘Binnenkijken bij’ en ‘Met pensioen en toen’. Voor meer info over stageplekken bekijk dan deze pagina.