Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie Hoe moeten we omgaan met dementerende mensen?

Hoe moeten we omgaan met dementerende mensen?

Geschreven op maandag 08 oktober 2018

In deze vlog vertelt dementiedeskundige Ruud Dirkse over het feit dat de beleving van familieleden vaak centraal staat. Er wordt veel gepraat vanuit dat perspectief in het maatschappelijke debat.

Hoe ervaren zij het dat hun vader, moeder of partner aan het veranderen is? Wat doet dat met mij? Hoe kan ik de ziekte een plek in mijn leven geven? En hoe kan ik de dierbare zo goed mogelijk blijven ondersteunen?

Ook wordt er regelmatig een congres gegeven over dementie voor zorgverleners en zijn er een tal van boeken geschreven over dit onderwerp. Hoe ga ik professioneel met gedragsveranderingen om? Volgens Ruud Dirkse wordt het debat vanuit het perspectief van de mensen met dementie zelf te weinig besproken. Wat voor advies geven zij over het omgaan met dementerende mensen?

Dementie-Event

Ruud Dirkse is daarom erg tevreden dat er op 5 september het Manifest Dementie-Event heeft plaatsgevonden. Het manifest is georganiseerd voor en door mensen met dementie. In de loop van november zullen initiatiefnemers van het manifest samen met Alzheimer Nederland en DAZ vervolgstappen zetten om de inhoud van het manifest in de maatschappij onder de aandacht te brengen. Bekijk hieronder de vlog van Ruud Dirkse.

10 tips voor het omgaan met dementerende mensen

Tijdens het manifest wordt er gesproken over allerlei onderwerpen. Het is voor mensen met de ziekte al moeilijk genoeg om te weten dat de hersenen (gaan) veranderen. Maar wat de verandering nog moeilijker maakt volgens hen is de maatschappij. Daarom zijn er 10 punten opgesteld die anders of niet moeten:

  1. Geef ons de kans om zelf te doen wat wij nog wel kunnen. Pas op om ons niet teveel uit handen te nemen.
  2. Ondersteun ons waar nodig, zodat wij zo lang mogelijk gewoon mee kunnen doen in het dagelijks leven.
  3. De grens tussen helpen en ‘neergezet worden als iemand die toch niks meer kan’ is dun. Houd daar rekening mee.
  4. Respecteer dat wij het net als ieder ander mens fijn vinden om soms dingen met anderen te doen en soms juist alleen. Geef ons die ruimte.
  5. Houd rekening met het feit dat ieder mens anders is, met eigen voorkeuren en gewoontes.
  6. Vul niet van tevoren in: “dit zal ook wel aan de hand zijn en gaan gebeuren”. De ziekte ontwikkelt zich bij ieder mens anders.
  7. Vraag ons welke trucjes en ezelsbruggetjes wij gebruiken, in plaats van ons iets op te dringen, als u merkt dat communiceren lastiger wordt.
  8. Ons zelfvertrouwen staat onder druk. Maak ons met uw gedrag niet nog meer onzeker. Vertrouwde maatjes kunnen helpen onze onzekerheid weg te nemen.
  9. Ondanks onze dementie kunnen wij nog dingen leren. Speel hierop in.
  10. Praat met ons, niet over ons.

Op de website Moderne-Dementiezorg vindt u meer informatie over het manifest en hoe we het beste moeten omgaan met dementerende mensen.

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.