Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie Muziektherapie voor mensen met dementie

Muziektherapie voor mensen met dementie

Geschreven op maandag 19 november 2018

Muziektherapie is een aanstekelijk medicijn voor mensen met dementie. Het heeft namelijk een verbazingwekkend effect op mensen met de ziekte.

Als uw naaste niet meer goed kan praten, kan hij/zij soms toch foutloos liedteksten meezingen. Dit komt doordat muziek één van de laatste dingen in het brein is dat vertrekt. Daarnaast heeft muziek een sterke invloed op het functioneren van mensen.

Positieve effecten van muziek

Muziek kan zorgen voor rust, activeren wanneer iemand passief is en een persoon opvrolijken. Muziek roept herinneringen op en beïnvloedt de stemming positief. Vaak komen naar aanleiding van de muziek een tal van herinneringen, verhalen en emoties naar boven. Hierdoor maken mensen meer contact. Uit onderzoek is ook gebleken dat muziektherapie voor mensen met de ziekte van Alzheimer effectief is in het verbeteren van sociale vaardigheden, de emotionele toestand en in het verminderen van gedragsproblemen.

Muziek maakt mensen levendig

Als mensen geheel in zichzelf zijn gekeerd, is muziektherapie een goede oplossing. Mensen ‘ontwaken’ dankzij muziek. De ene keer is het een kort moment en de andere keer duurt het wat langer. Het is wel belangrijk om te weten dat muziektherapie dementie niet geneest of vertraagt. Wel verhoogt het de kwaliteit van leven doordat uw naaste plezier heeft, alert is en geniet van de muziek. Met andere woorden: muziek maakt mensen levendig.

Wat kunt u zelf doen omtrent muziektherapie?

Als u dit wil uitproberen bij uw naaste, hebben wij een aantal tips:

  • Probeer te achterhalen welke soort muziek uw naaste vroeger luisterde. Op deze manier zal het bekend voelen en kunt u gevoelens losmaken. Houd er wel rekening mee dat dementie de originele muziekvoorkeur veranderd kan hebben.
  • Stimuleer het zingen: zet als eerste in en maak bijvoorbeeld de zin niet af.
  • Speel muziek af tijdens de basiszorg zoals douchen. Tijdens het eten is ook een optie, maar dan kan het zijn dat uw naaste afgeleid raakt vanwege de verschillende prikkels.
  • Een koptelefoon is comfortabeler voor uw naaste dan oordopjes.
  • Speel de muziek bij voorkeur niet af via de tv: op deze manier laat u meer aan de verbeelding en herinneringen over.

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.