Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie Meer gemengde huisvesting voor mensen met dementie

Meer gemengde huisvesting voor mensen met dementie

Geschreven op donderdag 06 december 2018

Nederland kent een lange traditie in woonvormen van mensen met dementie. In dit blog pleit Ruud Dirkse voor meer gemengde huisvesting voor mensen met de ziekte. Aanleiding hiervan is de berichtgeving in de media over de zogenaamde Vogelaarwijken.

Leren van de Vogelaarwijken

Vogelaarwijken worden gekenmerkt door een stapeling van sociale, fysieke en economische problemen. Ruim tien jaar geleden is Nederland gestart om in deze “Krachtwijken” wijken de problemen aan te pakken. Uit onderzoek van het CBS blijkt echter dat het aantal huishoudens met armoede is gestegen. Volgens Ruud komt dit met name door de eenzijdige samenstelling van de bevolking in dit soort wijken. Mensen kunnen zich niet “optrekken” aan elkaar.

Eenzijdige samenstelling in dementiezorg

In de Nederlandse dementiezorg ziet Ruud iets vergelijkbaars gebeuren als in de Vogelaarwijken. Mensen met dementie worden namelijk bij elkaar gebracht tijdens de dagbesteding of dagopvang. De mensen worden min of meer “gesorteerd” op het ziektebeeld.

Diversiteit als uitgangspunt

Het “mengen” van doelgroepen geeft heel veel voordelen. Naast alle mogelijkheden die het biedt in dynamiek wordt ook de gedragsproblematiek bij mensen zelf kleiner. Uiteraard ziet Ruud al een mooie initiatieven. Zo zijn er zorgboerderijen waarbij diverse doelgroepen bij elkaar komen. Er zijn nog wel veel plekken waar diversiteit onder belicht blijft. Daar liggen de kansen voor de Nederlandse verpleeghuizen!

Wilt u weten op welke manier de eenzijdige samenstelling terugkomt in verpleeghuizen? En hoe Ruud Dirkse pleit voor een meer gemengde huisvesting? Bekijk de vlog hieronder:

Wat is uw mening over een meer gemengde huisvesting voor mensen met dementie? Is het haalbaar om diversiteit als uitgangspunt te nemen?

Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Ruud deelt onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg. Zijn dementievlogs zijn een combinatie van voorlichting en een gesproken column.

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.