Terug home Informatie & inspiratie Omgaan met dementie Invloed van dieren op mensen met dementie

Invloed van dieren op mensen met dementie

Geschreven op maandag 06 mei 2019

Een trouw makkertje waar u dag in, dag uit met liefde voor kunt zorgen. In Nederland groeien mensen vaak op met huisdieren; van katten tot honden, van cavia’s tot konijnen en parkieten... Het houden van huisdieren is niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving.

Nederlanders en huisdieren

Bijna de helft van de Nederlandse huishoudens hebben één of meerdere huisdieren. Zo hielden in 2018 4,3 miljoen huishoudens ongeveer 25 miljoen huisdieren. En of dat huishouden nu bestaat uit een pas getrouwd stel, ouders en kinderen, een gepensioneerd stel of één persoon; huisdieren worden steeds meer als onderdeel van het gezin gezien.   

Positieve effecten

Contact met dieren heeft positieve effecten. Zo werkt het kalmerend, stress verlagend en bevordert contact met een dier de openheid naar andere mensen. Dit geldt ook voor mensen met dementie. Het maakt hen rustiger en alerter. Daarnaast lachen ze meer en zoeken ze meer contact. Uit onderzoek blijkt zelfs dat mensen met dementie na een bezoek van een dier meer gespreksstof hebben en de openheid naar andere mensen toeneemt. Zo praten ze bijvoorbeeld over hun hond of kat die ze vroeger hadden. Het brengt fijne herinneringen terug. 

Toenemend gevoels- en emotieleven

Mensen met dementie hebben een toenemend gevoels- en emotieleven. Het nadeel hiervan is initiatiefloosheid en faalangst. Het communiceren met andere mensen gaat daaroook lastiger dan met dieren. Mensen met de ziekte ervaren contact met dieren als minder bedreigend en minder ingewikkeld. Ze gaan mee met hun eigen intuïtie en stellen zich daardoor sneller open aan dieren.  

Dementiedeskundige Ruud Dirkse gaat in zijn vlog dieper in op de vraag waarom contact met dieren een prachtig effect heeft op mensen met dementie. Ook vertelt hij over mooie voorbeelden, zowel thuis als in het verpleeghuis. Bekijk hieronder de vlog: 

Ruud Dirkse is dementiedeskundige, schrijver en trainer. Ruud deelt onder andere via Woonz.nl mooie en vernieuwende inzichten over moderne dementiezorg. Zijn dementievlogs zijn een combinatie van voorlichting en een gesproken column. 

Interessante links bij dit artikel:

Dominique Jeremias

Dominique is Social Media Marketeer bij Woonz.nl.