Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Hoe herken je de ziekte van Alzheimer?

Geschreven op maandag 13 mei 2024 door Woonz.nl

De ziekte van Alzheimer wordt vaak verward met dementie en deze twee termen worden dan ook regelmatig door elkaar gebruikt. Echter is de ziekte van Alzheimer een vorm van dementie en ontstaat doordat zich in de hersenen een bepaald eiwit ophoopt en niet meer goed afbreekt.

Onderzoekers gaan er vanuit dat door de eiwit ophopingen in de hersencellen zenuwcellen afsterven en de hersenen daardoor niet goed meer kunnen functioneren. Maar hoe herkent u nu de ziekte van Alzheimer? Wij hebben een rijtje met symptomen onder elkaar gezet.

De symptomen waaraan je de ziekte van Alzheimer kunt herkennen:

1. Vergeetachtigheid

Vergeetachtigheid is vaak een symptoom waar de ziekte van Alzheimer mee begint. In het begin stadium zie je dat mensen iets dubbel vertellen of dat het huishouden hen niet zo gemakkelijk meer afgaat, bijvoorbeeld het onthouden van een boodschappenlijstje. In een later stadium van Alzheimer gaan mensen zichzelf minder goed verzorgen.

2. Veranderd gedrag

Veranderingen in het gedrag geven ook de eerste symptomen af van de ziekte van Alzheimer. Met veranderingen wordt bedoeld dat diegene vaak snel boos/geïrriteerd is, minder sociale contacten onderhoudt en daar geen initiatief in neemt. Alles waar je het hoofd bij moet houden, kost voor mensen met de ziekte van Alzheimer veel inspanning.

3. Dagelijkse handelingen worden moeilijker

Doordat de zenuwcellen in de hersenen afsterven, is het voor mensen met de ziekte Alzheimer moeilijk om dagelijkse handelingen doelgericht uit te voeren. Het wordt moeilijk om een boterham te smeren, zichzelf aan te kleden en het huishouden bij te houden.

4. Desoriëntatie

Er ontstaat een desoriëntatie van de plek/ruimte waarin iemand zich begeeft en het besef van tijd neemt af. Mensen weten dan niet meer welke dag, maand of jaar het is.

5. Taal wordt een belemmering

Door de ziekte van Alzheimer ontstaan er problemen in de communicatie, omdat mensen moeite krijgen met het spreken, lezen en schrijven. Tijdens het spreken kunnen mensen niet op de juiste woorden komen en halen woorden door elkaar. Daardoor is het begrijpen van taal ook een probleem, doordat er verkeerde verbanden tussen de zinnen gelegd worden.

6. Stemming en persoonlijkheid veranderen

Tot slot kunnen er ook veranderingen optreden in de stemming en persoonlijkheid van mensen met de ziekte van Alzheimer. Dit kan van persoon tot persoon verschillen, de één wordt achterdochtig terwijl de ander juist heel onrustig of agressief wordt.

In het begin stadium van de ziekte zijn lang niet alle symptomen te herkennen. Ook verschillen de verschijnselen per persoon. Het valt op dat iemand terugkerende geheugenklachten, gedragsproblemen en veranderingen in karakter heeft. In latere stadia zijn symptomen beter te herkennen. 

Bron: NTR Academie en Alzheimer Nederland

Interessante links bij dit artikel

Woonz nieuwsbrief