Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Trap oplossing
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Handreiking beeldbellen met mensen met dementie

Geschreven op maandag 04 april 2022 door Woonz.nl

In verband met het coronavirus is het niet langer toegestaan om mensen met dementie in verpleeghuizen te bezoeken. Dat is lastig en pijnlijk voor zowel de persoon met dementie als de naasten. Niets kan een echt bezoek vervangen, maar er zijn wel creatieve oplossingen, zoals beeldbellen.

Handreiking beeldbellen

Dementiedeskundige Ruud Dirkse schreef een handreiking voor familieleden over beeldbellen met mensen met dementie. In de handreiking gaat hij in op de technische kant van beeldbellen, mogelijke gespreksonderwerpen en andere mogelijkheden die beeldbellen biedt buiten met elkaar praten. We zetten de belangrijkste punten op een rij voor je in dit artikel.

Zorg voor een oude computertablet

In de handreiking pleit Ruud Dirkse om zoveel mogelijk te bellen met een oude tabletcomputer van jezelf of een ander familielid. Je weet namelijk hoe de tablet werkt qua bediening en kan daarmee jouw naaste met dementie op afstand coachen en begeleiden in het gebruik ervan. Haal vervolgens zoveel mogelijk programma’s en iconen weg van het ‘startscherm’ om het zo makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast kun je ook een teamviewer op jouw oude tablet installeren: op deze manier kunt de op afstand de bediening overnemen. Maar doe dit alleen als je naaste met dementie er echt niet uitkomt.

Verontschuldig je niet uit jezelf

Als je gaat beeldbellen, zul je geneigd zijn om je te verontschuldigen, omdat je niet langs kan komen. Ook wil je graag uitleggen waarom. Het advies van Ruud Dirkse is: doe dit niet. De kans is groot dat jouw naaste met dementie niet snapt wat je zegt, terwijl je tegelijkertijd wel het gevoel van gemis oproept. Daarnaast zullen sommige mensen met dementie het niet doorhebben dat je er niet fysiek bent. Als jouw naaste vraagt waarom je niet langskomt, kun je desgewenst altijd nog jouw verhaal doen. Begin er zelf dus niet over.

Maak er een beleving van

Volgens Ruud Dirkse is ‘beleving’ het sleutelwoord bij beeldbellen. Het is belangrijk dat iemand “dingen” beleefd en ervaart. Hieronder enkele voorbeelden:

  • Zet het apparaat waarmee je beeldbelt op tafel, zodat jouw naaste met dementie zich onderdeel voelt van jouw gezin;
  • Doe dingen die je altijd doet met de persoon als je op bezoek bent: lees een verhaal voor, zet muziek op of ga samen zingen.

Daarnaast is het belangrijk dat je ook het gevoel van eigenwaarde stimuleert, maar overvraag niet. Kijk bijvoorbeeld op afstand samen oude familiefoto’s en probeer verhalen uit te lokken of doe beweegoefeningen en dag uw naaste uit om mee te doen!

Download de volledige handreiking

Dit waren enkele punten uit de handreiking. Klik hier om de volledige handreiking te downloaden >

Ga je beeldbellen met je naaste in het verpleeghuis? Om meer te lezen over hoe beeldbellen werkt en welke programma’s er zijn, verwijzen we je door naar het artikel “Beeldbellen met uw naaste: hoe werkt dat?

Woonz nieuwsbrief