Terug
Financieel
Activiteiten
Ondersteuning
Diensten
Zorg
Mantelzorgwoning
Woning aanpassen
Alle diensten & producten
Inloggen
Gratis aanmelden

Feestdagen vieren met mensen met dementie; een aantal tips

Geschreven op woensdag 22 november 2023 door Stagiair Woonz

December is een maand vol vreugde, gezelligheid en lekker eten. Voor mensen met dementie is het belangrijk om betrokken te worden met de feestdagen. De manier waarop vereist echter wel de nodige aandacht. In dit artikel lees je meer over feestdagen vieren met je naaste met dementie.

Feestdagen voorbereiden met iemand met dementie

Bij kerst hoort een kerstboom! De lichtjes en kleuren zijn vaak de eerste stap in het creëren van het kerstgevoel, ook voor iemand met dementie. Help degene met het optuigen van een kerstboom en spreek bijvoorbeeld door welke kleur kerstballen hij of zij wil. Zoek uit of er ergens nog kerstversiering opgeborgen ligt en zoek dit samen uit. Zitten er versieringen van vroeger tussen? Dan kun je hier over praten. Herinneringen van vroeger blijven immers langer in het geheugen. En wie weet ontdek je nog iets leuks over jouw naaste! 

Creativiteit tijdens de feestdagen

Mensen met dementie kunnen zich vaak creatiever uiten dan voorheen. Zij ervaren meer emoties en gevoelens die vaak moeilijk onder woorden zijn te brengen. Creatief bezig zijn kan dan als uitlaatklep dienen. Zelf kerstkaarten maken is leuk en gezellig om te doen. Bedenk samen wie hij of zij een kerstkaart wil sturen en knutsel erop los. 

Vind je naaste koken leuk? Bereid dan samen het kerstmenu voor. Plan van tevoren wat er gegeten gaat worden tijdens de feestdagen. Het is fijn om hier samen betrokken bij te zijn! Inspiratie nodig? Alzheimer Nederland heeft een lijst samengesteld met recepten van toen en nu, geschikt voor uw naaste. Bekijk de recepten via deze link. 

Voorkom onzekerheid

Mensen met dementie kunnen onzeker worden, doordat ze merken dat het uitvoeren van dagelijkse handelingen niet meer lukt. Als jouw naaste bijvoorbeeld moeite heeft met bestek of veel knoeit, dan is uitgebreid tafelen niet handig. Een goed alternatief is bijvoorbeeld het bereiden van kleinere hapjes die met de handen gegeten kunnen worden. Zo voorkom je dat je naaste onzeker raakt.   

Merk je dat jouw naaste onrustig raakt? Dan kan een stukje wandelen een mooie onderbreking zijn van de dag. Kun je niet bij jouw naaste zijn tijdens de feestdagen, maar wil je hem of haar toch zien en spreken? Wellicht is beeldbellen een alternatief. In dit artikel staan tips en adviezen voor beeldbellen met iemand met dementie. 

Denk ook aan jezelf tijdens de feestdagen

Kerst of oud en nieuw prettig maken voor jouw naaste met dementie, kan veel energie van je vergen. Denk ook aan jezelf en durf om hulp te vragen bij familie en/of vrienden zodat je niet het gevoel hebt dat je er alleen voor staat.

Tips van anderen

  • Maak de dag niet te lang, een paar uur quality time is vaak al genoeg.
  • Maak als herinnering aan een feestelijke dag een mooie familie foto. 
  • Probeer het te vieren zoals vroeger. Is iemand gelovig? Waren er bepaalde tradities binnen de familie, bijvoorbeeld een bezoek aan een nachtmis? Was juist het kerstonbijt belangrijk? Houd daar rekening mee!
  • Op Spotify staan afspeellijsten met (kerst)muziek van alle tijden, maak gebruik van de kracht van muziek. 

Woonz nieuwsbrief